Χλωρίνη & νερό ενυδρείου
Χλωρίνη και πολλές φορές χλωραμίνη προστίθονται στο νερό της “βρύσης”, προκειμένου να γίνει ασφαλές και πόσιμο από εμάς τους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως, το νερό αυτό που περιέχει χλωρίνη και χλωραμίνη δεν είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για το ενυδρείο μας, μια και τα συστατικά αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία των ψαριών μας. Ακόμα και σε χαμηλές περιεκτικότητες, μπορεί να προκαλέσουν stress και ερεθισμούς στα ψάρια μας, ενώ μεγάλες περιεκτικότητες από χλωρίνη και χλωραμίνη στο νερό μπορεί να αποβούν μοιραίες γι’ αυτά.
Η χλωρίνη μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό σχετικά εύκολα και με ποικίλους τρόπους. Ο πιο εύκολος, είναι να αφήσουμε το νερό για 24 ώρες (κατά προτίμηση αερίζοντάς το με κάποια αεραντλία), όπου και η χλωρίνη εξατμίζεται. Υπάρχουν επίσης, και πολλά σκευάσματα εμπορίου που σκοπό έχουν την αφαίρεση της χλωρίνης από το νερό, με βασικό συστατικό το Na2S2O3 (sodium thiosulphate), το οποίο εξουδετερώνει τη χλωρίνη. Μερικά από τα σκευάσματα αυτά περιέχουν και άλλα συστατικά, ώστε να δεσμεύουν τα βαριά τοξικά μέταλλα ή να προσθέτουν μία λεπτή προστατευτική μεμβράνη γύρω από το σώμα των ψαριών.
Η χλωραμίνη, από την άλλη, είναι ένα πιο ισχυρό χημικό από την χλωρίνη. Αν υπάρχει στο πόσιμο νερό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε, είναι σε θέση να την αφαιρέσουν. Η χλωραμίνη είναι ένα μίγμα από χλωρίνη και αμμωνία, γεγονός που την καθιστά ποιο σταθερή από την απλή χλωρίνη. Έτσι τα “απλά” σκευάσματα που βασίζονται στην χρήση Na2S2O3, θα εξουδετερώσουν την χλωρίνη, αποδεσμεύοντας όμως ποσότητα αμμωνίας. Έτσι, αν η τυχόν αλλαγή/προσθήκη νερού που κάνουμε στο ενυδρείο μας είναι μεγάλη, τότε θα έχουμε αύξηση της αμμωνίας στο νερό του ενυδρείου μας.
Τέλος, η χρήση φίλτρου ενεργού άνθρακα, είναι ικανή να αφαιρέσει την χλωρίνη αλλά και την χλωραμίνη. Βέβαια, για τον τρόπο αυτό, πρέπει το νερό να τοποθετηθεί σε χωριστό δοχείο και να φιλτραριστεί για τουλάχιστον 24 ώρες.