Διαδικασία αναπαραγωγής Corydoras sterbai
του Γιώργου Σιδέρη
Copyright © Γιώργος Σιδέρης
Η παρακάτω διαδικασία αναπαραγωγής των Corydoras sterbai είναι αποτέλεσμα παρατήρησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων των αναπαραγωγών του Γιώργου Σιδέρη. Διαφωνίες ή/και αντιρρήσεις με τον τρόπο και τη διαδικασία της αναπαραγωγής μπορεί να υπάρχουν, παρόλα αυτά πρόκειται για έναν πολύ καλό οδηγό που έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκετές φορές!
Θα αναφέρω λίγα λόγια σχετικά με την αναπαραγωγική διαδικασία των Corydoras sterbai, έτσι όπως την έζησα εγώ στις επιτυχημένες προσπάθειες που έκανα.
Οι γονείς
Ενήλικα ψάρια τουλάχιστον 10 μήνες στο κυρίως ενυδρείο μου, άλλοτε με pH 6 και άλλοτε με pH στο 7.4. Η χρήση αντίστροφης όσμωσης στην διαδικασία της αναπαραγωγής στο κυρίως ενυδρείο δεν έπαιξε κανέναν ρόλο μιας και είχα αυγά και σε χαμηλό αλλά και σε υψηλό pH, ακόμα και μετά τη χρήση ενεργειακού αλατιού όπου το TDS έφτασε σε τιμές 2500-3000 ppm. Το ότι γέννησαν στο κυρίως ενυδρείο ήταν η αφορμή να μεταφερθούν οι γονείς σε γεννήστρα. Στην αρχή είχα κάποια θέματα με τη θερμοκρασία επειδή ήταν καλοκαίρι και λόγω του ότι δεν μπορούσα να την ρίξω στους 24-26oC. Όταν κρύωσε λίγο ο καιρός, ήταν πιο εύκολο να καταφέρω την επιθυμητή θερμοκρασία.
Η γεννήστρα
Κυβικό ενυδρείο διαστάσεων 50x50x50 cm. Έγινε μεταφορά 5-6 κιλών στρωμένου υποστρώματος (άμμος ψιλής κοκκομετρίας) από το κυρίως ενυδρείο στη γεννήστρα πριν μεταφερθούν οι γονείς.
Διακοσμητικά
1-2 φυτά (με φαρδιά σχετικά φύλλα) όπως Echinodorus bleheri. Εάν υπάρχουν μερικά μικρά κομμάτια ξύλου ώστε να μπορούν τα ψάρια να κρύβονται, καλό είναι να μπουν μέσα στη γεννήστρα.
Φόντο
Έπειτα από 5-6 γέννες που έχω παρατηρήσει, βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν αφήνουν αυγά σε τζαμί όπου έχει λευκό φόντο. Οι 2 από τις 4 πλευρές της γεννήστρας είναι βαμμένες με λευκό πλαστικό χρώμα. Όλο αυτό τον καιρό είδα μια προτίμηση στα ψάρια να αφήνουν τα αυγά στα τζάμια που δεν είναι βαμμένα και πάνω στα φύλλα των φυτών.
Φίλτρανση
Στην αρχή η γεννήστρα ξεκίνησε με φίλτρο αέρος. Έπειτα τοποθετήθηκε ένα κρεμαστό με στρωμένο βιολογικό υλικό φίλτρο για καλύτερη φίλτρανση.
Θερμοκρασία
Αυστηρά 26±0.5oC. Ακόμα και στις αλλαγές, το φρέσκο νερό που έμπαινε στη γεννήστρα έτρεχε αργά μέσα από σωληνάκι μικρής διαμέτρου (σαν αυτό που έχουν τα συστήματα Α/Ο ή οι αεραντλίες).
Κυκλοφορία νερού
Όσο καιρό υπήρχε το φίλτρο αέρος δεν παρατηρήθηκε κάτι σχετικά με το πού επιλέγουν να αφήνουν τα αυγά οι θηλυκές sterbai. Όταν χρησιμοποιήθηκε το εσωτερικό φίλτρο είδα ότι τα ψάρια προτιμούν να αφήνουν τα αυγά εκεί που υπήρχε έντονη κυκλοφορία.
Διατροφή
Αρκετό τάισμα 2-3 φόρες την ημέρα και αλλαγές 30% πιστεύω ότι κάνουν καλό. Η τροφή που έδινα στους γονείς είναι Omega one shrimp pellets σε αναλογία σχεδόν ένα pellet ανά ψάρι και τριμμένο φυλλαράκι (διαφόρων εταιριών) για να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή.
Φωτισμός
Χρησιμοποιήθηκε λάμπα οικονομίας 5W σε ένα φωτιστικό γραφείου αναμμένο σε 24ωρη βάση. Σε έντονο φωτισμό έβλεπα τα ψάρια στρεσαρισμένα – τρομαγμένα.
Αναλογία ψαριών
αρσενικό:θηλυκό – 2 αρσενικά τουλάχιστον για κάθε 1 θηλυκό.
Αφού έχουν μπει τα ψάρια στη γεννήστρα μετά από μερικές μέρες θα ξεκινήσουν τα ”παιχνίδια” για ζευγάρωμα. Η θηλυκιά θα τρέχει δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω στα τζάμια του ενυδρείου και τα αρσενικά θα την ακολουθούν. Καλό είναι όταν δούμε παιχνίδια να κλείσουμε τα φώτα του ενυδρείου και να μην βάλουμε χέρι μέσα ούτε καν για τάισμα. Σε λάθος κίνησή μου για τάισμα των ψαριών, οδήγησα την διαδικασία αναπαραγωγής σχεδόν μια εβδομάδα πίσω.
Θα παρατηρήσουμε κατά το παιχνίδι και πριν αφήσουν αυγά, να σχηματίζουν το λεγόμενο Ταφ (“Τ”), όπου κατά τη διαδικασία αυτή γονιμοποιούνται τα αυγά. (Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν τον τρόπο αναπαραγωγής μπορείτε να διαβάσετε στο paper Environmental Biology of Fishes 42: l-6,1995.)
Ήρθε η ώρα των αυγών…
Η θηλυκιά αφήνει τα αυγά συνήθως σε ομάδες των τεσσάρων έως οκτώ σε κάθε σημείο. Είναι σίγουρο ότι θα αφήσει και κάποια μεμονωμένα αυγά σε κάποια σημεία. Συνήθως, με βάση τις παρατηρήσεις μου μέχρι τώρα, αφήνουν λίγα αυγά σε χαμηλό σημείο του ενυδρείου και στους 2 έως 5 πόντους από την επιφάνεια του νερού αφήνουν τις μεγαλύτερες ομάδες αυγών. Για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα κατά τις αλλαγές νερού άφηνα τη γεννήστρα με 8 έως 10 πόντους λιγότερο νερό. Έτσι, εάν έμεναν τα αυγά κοντά στην επιφάνεια πρόσθετα τους 8-10 πόντους με φρέσκο νερό και όταν γέμιζε αφαιρούσα νερό ώστε να ισοφαρίσω τα λίτρα της αλλαγής. Διάβασα σε διάφορα θέματα που αφορούν την μετακίνηση των αυγών πώς μπορούμε να τα παίρνουμε με ένα ξυραφάκι ή με κάποιο άλλο αντικείμενο, αλλά ακόμα και αν μετακινηθούν με το χέρι τα αυγά δεν υπάρχει πρόβλημα. Για να μπορέσει να γίνει η μετακίνηση με το χέρι, θα πρέπει να περιμένουμε 3-4 ώρες μετά την εναπόθεσή τους, ώστε να σφίξουν και να μη διαλυθούν κατά την προσπάθεια να τα ξεκολλήσουμε. Τα αυγά, μετά το τελείωμα την γέννας, μεταφερόντουσαν σε μικρότερο ενυδρείο με κρεμαστό φίλτρο, χωρίς βυθό και θερμοκρασίας ίδιας με τη γεννήστρα.
Μια μέρα μετά την γέννα θα πρέπει να βγάλουμε τα πρώτα αυγά που έχουν fungus. Η χρήση κάποιου υγρού κατά του fungus δεν μου έδωσε καλύτερα αποτελέσματα και έτσι από την δεύτερη γέννα και μετά σταμάτησα να το χρησιμοποιώ. Τα αυγά που δεν αντιμετωπίζανε αυτό το πρόβλημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης μέρας, έχουν πλέον σκουρύνει και αν τα παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα δούμε ότι κινούνται μέσα τα μωρά. Από το σύνολο των γονιμοποιημένων αυγών που θα επιβιώσουν από το fungus, κάποια θα εκκολαφθούν, ενώ σε κάποια άλλα, παρόλο που τα μωρά κατάφερναν και έβγαζαν τις ουρίτσες τους, δεν κατάφερναν τελικά να απελευθερωθούν πλήρως από το αυγό.
Αυτό που δοκίμασα ήταν να χαμηλώσω τη στάθμη του νερού, για να πιάνονται εύκολα τα αυγά και με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια προσπαθούσα να τα απελευθερώσω ένα-ένα, πιάνοντάς τα από την αντίθετη πλευρά που βγήκε η ουρά και με ένα ελαφρύ τίναγμα του χεριού το ψάρι έβγαινε από το αυγό. Το ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου ήταν 50% ( δεν ξέρω να χειρίζομαι καλά το τσιμπιδάκι).
Αυγά 1ης ημέρας
Αυγά 3ης ημέρας
(λίγο πριν σκάσουν οι ουρές)
Τις πρώτες 2-3 μέρες ταΐζονταν 1-2 φορές την ημέρα με υγρή τροφή (food-u) και γινόντουσαν αλλαγές νερού. Τα μικρά ούτως ή άλλως τρέφονται τις πρώτες μέρες και από το λεκιθικό σάκο. Μετά την τρίτη μέρα ταΐζονταν με Sera vipan baby και μετά την πρώτη εβδομάδα με τριμμένο φυλλαράκι. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να τρέφονται με το φυλλαράκι, οι ρουτίνες είναι απλές και συγκεκριμένες. Τακτικό τάισμα και αλλαγές νερού.
Μωρά 1ης ημέρας εκκόλαψης
Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται με την έγγραφη άδεια του Γ. Σιδέρη και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του.
Οι φωτογραφίες είναι copyright του ιδιοκτήτη τους Γ. Σιδέρη.