Επιλογή ψαριών

Η επιλογή των ψαριών που θα βάλουμε στο ενυδρείο μας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στο στήσιμο ενός νέου ενυδρείου. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιλογή του ενυδρείου και θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ώριμης σκέψης και μελέτης.

Εδώ θα δούμε τα βασικότερα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε τα ψάρια που θα βάλουμε στο ενυδρείο μας.

Ομορφιά ψαριών
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Είναι το πιο εύκολο κριτήριο επιλογής ψαριών. Όλα τα ψάρια είναι όμορφα. Ακόμα και το πιο αποκρουστικό ψάρι είναι όμορφο για τον ιδιοκτήτη του εφόσον το διάλεξε επειδή του άρεσε. Οι περισσότεροι νέοι χομπίστες κάνουν το λάθος όταν στήνουν για πρώτη φορά ένα ενυδρείο να διαλέγουν τα ψάρια με μοναδικό κριτήριο το ποιο ψάρι τους αρέσει περισσότερο. Αυτό είναι ίσως από τα μεγαλύτερα λάθη για το λόγο του ότι δεν εξετάζουν τα υπόλοιπα κριτήρια τα οποία είναι βασικά για την επιλογή ψαριού. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε να αγοράσετε ένα ψάρι αναρωτηθείτε αν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει στο ενυδρείο σας και μην μείνετε μόνο στην όμορφη εμφάνισή του.

“Betta splendens”

Μέγεθος
Ένα κριτήριο με το οποίο θα επιλέξετε τα ψάρια σας είναι το μέγεθος. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το μέγεθος που έχει ένα ψάρι τη στιγμή που το αγοράζουμε, αλλά και το τελικό μέγεθος που φτάνει το ψάρι αυτό σε σχέση με το ενυδρείο μας. Το συγκεκριμένο κριτήριο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέγεθος του ενυδρείου που σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Αν δεν έχουμε το χώρο ώστε να βάλουμε ένα μεγάλο ενυδρείο των 1000+ λίτρων δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε μεγάλα ψάρια που φτάνουν τα 50 εκατοστά σε μήκος ή σαλάχια που αρέσουν σε όλους μας! Όσο πιο μεγάλο ενυδρείο μπορούμε να αγοράσουμε, τόσο το καλύτερο. Όχι μόνο για την ελευθερία κινήσεων που δίνει στα ψάρια μας, αλλά για τη σταθερότητα των συνθηκών που προσφέρει στο νερό του ενυδρείου μας. Θα πρέπει πάντα πριν αγοράσουμε κάποιο ψάρι να έχουμε ενημερωθεί ή ρωτήσει τον υπάλληλο του καταστήματος για το τελικό μέγεθος του ψαριού ώστε να μην χρειαστεί να το δώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα από την αγορά του γιατί μεγάλωσε και δεν χωράει στο ενυδρείο μας. Εμπειρικοί κανόνες για το μέγεθος του ψαριού και πόσα λίτρα χρειάζεται για να μεγαλώσει άνετα σε ένα ενυδρείο υπάρχουν πολλοί. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει τέτοιες διαστάσεις που να επιτρέπει στα ψάρια μας να κινούνται ελεύθερα.

“Pangasius sanitwongsei”
Τελικό μέγεθος στη φύση ~2 μέτρα

“Χρυσόψαρο”
Ψάρι που ζει σε κρύα νερά ~18οC

Συνθήκες διαβίωσης
Δεν θα πρέπει ποτέ να βάζουμε ψάρια που ζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες στο ίδιο ενυδρείο. Κάποια ψάρια ζουν σε κρύο νερό όπως τα χρυσόψαρα και κάποια άλλα χρειάζονται θερμοκρασία 26-27 οC.

Κάποια ψάρια προτιμούν και αναδεικνύουν την ομορφιά τους σε μαλακά νερά (π.χ. δίσκοι), ενώ κάποια άλλα προτιμούν σκληρά (π.χ. αφρικάνες). Κάποια προτιμούν αλκαλικό pH και κάποια άλλα όξινο. Κάποια ζουν σε περιβάλλον με πέτρες ενώ κάποια άλλα προτιμούν τα ξύλα και τις σπηλιές, ενώ άλλα προτιμούν την ύπαρξη φυτών. Βλέπουμε οπότε ότι αναλόγως τις προτιμήσεις των ψαριών που θα βάλουμε μέσα στο ενυδρείο μας εξαρτώνται και πολλοί άλλοι παράμετροι, όπως το διάκοσμο, το pH, η σκληρότητα του νερού, η θερμοκρασία κ.α. Είναι κρίμα να διαλέγουμε και να βάζουμε ψάρια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους λόγω διαφορετικών συνθηκών διαβίωσης, γιατί κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα με ασθένειες και θανάτους και δεν θα ξέρουμε τι φταίει.

Ταπεραμέντο – Συμπεριφορά
Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα ψάρια υπάρχουν είδη που δεν μπορούν να ζήσουν μαζί με κάποια άλλα είδη αρμονικά. Αν για παράδειγμα βάλετε δύο μονομάχους στο ίδιο ενυδρείο, το πιο πιθανό είναι να βρείτε τον ένα νεκρό μέσα σε λίγες ώρες. Πρέπει να γνωρίζετε πως για παράδειγμα αν βάλουμε ενήλικα σκαλάρια σε ενυδρείο που υπάρχουν ψάρια νέον το πιο πιθανό είναι να τα δουν σαν μεζέ και να τα φάνε. Αν βάλετε κάποιο ψάρι όπως τα γνωστά “καρχαριάκια γλυκού νερού” (pangasius sanitwongsei) ή τα λεγόμενα “χέλια” της οικογένειας clarias, τότε το πιο πιθανό είναι να χάσετε ό,τι μικρότερο ψάρι χωράει στο στόμα τους. Άρα μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την επιλογή τέτοιων ψαριών ώστε να μην έχουμε θανάτους και εξαφανίσεις ψαριών στο ενυδρείο μας.

Ψάρι της οικογένειας “clarias”

Kοπάδι δίσκων “Alenquer cuipeua”

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η συμπεριφορά των ψαριών στο ενυδρείο. Κάποια ψάρια προτιμούν να βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες σε ένα ενυδρείο και όχι μεμονωμένα. Τυπικό παράδειγμα είναι τα περισσότερα είδη της οικογένειας tetra. Αν κοπαδόψαρα μπουν σε μικρό αριθμό των 1-2 ψαριών σε ένα ενυδρείο, τότε η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι επιθετική προς τα άλλα ψάρια, να μην αναδείξουν ποτέ τα χρώματά τους ή ακόμα και να ψοφήσουν. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πως οι δίσκοι είναι κοπαδόψαρα. Η συμπεριφορά τους αλλάζει δραματικά αν υπάρχουν σε ομάδα των 2-3 ψαριών από το να είναι σε μια ομάδα των 10-12 ψαριών. Βέβαια για να μπορέσει κανείς να έχει τόσους δίσκους θα πρέπει να έχει και μεγάλο ενυδρείο.

Υγιή ψάρια
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως η επιλογή των ψαριών από ένα petshop θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Θα πρέπει να ελέγχουμε το ψάρι για τυχόν εμφανή σημάδια ασθένειας. Αν δούμε κάποιο άρρωστο ψάρι μέσα σε ένα ενυδρείο τότε δεν θα πρέπει να αγοράζουμε ψάρια από αυτό το ενυδρείο γιατί μπορεί το ψάρι που θα αγοράσουμε να έχει το μικρόβιο/βακτήριο σε πρώιμο στάδιο και να μην φαίνεται ακόμα, με αποτέλεσμα όταν μπει στο ενυδρείο μας να δημιουργήσει προβλήματα και στα υπόλοιπα ψάρια μας. Πρέπει το ψάρι να είναι ζωηρό, να έχει φυσικά χρώματά και όχι ξεθωριασμένα, να τρώει κανονικά και γενικά να φαίνεται υγιές. Το σωστότερο από πλευράς μας είναι να έχουμε ένα μικρό ενυδρείο γκαραντίνα και όλα τα νέα ψάρια που αγοράζουμε να μπαίνουν εκεί για ένα διάστημα δύο-τριών εβδομάδων πριν μπουν στο κυρίως ενυδρείο μας με τα υπόλοιπα υγιή ψάρια μας.

Εν κατακλείδι η επιλογή των ψαριών για το ενυδρείο μας θα πρέπει να γίνεται μετά από ώριμη σκέψη, λαμβάνοντας υπόψιν αρκετούς παράγοντες -μερικοί από τους οποίους αναφέρθηκαν παραπάνω- και να μην είναι μια απόφαση της στιγμής. Τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι ένα άψυχο διακοσμητικό χώρου!

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply