Επιλογή υποστρώματος & ντεκόρ
H επιλογή του υποστρώματος είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, η οποία όμως κρύβει πολλούς κινδύνους αν δεν γνωρίζουμε τι αγοράζουμε. Η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας πριν αγοράσουμε κάποιου είδους υπόστρωμα είναι αν σκοπεύουμε να φυτέψουμε αληθινά φυτά στο ενυδρείο μας και τι είδους ψάρια θα βάλουμε σε αυτό.
Αν θέλουμε να φυτέψουμε αληθινά φυτά, θα πρέπει να βάλουμε πρώτα κάποιο υπόστρωμα για φυτά (πλούσιο σε σίδηρο και θρεπτικά συστατικά), αφού οι ρίζες των φυτών το χρειάζονται σαν λίπασμα προκειμένου να μεγαλώσουν. Κατάλληλα υποστρώματα για αληθινά βγάζουν πολλές εταιρείες όπως η Sera (Floredepot), η Aquarium Pharmaceuticals (First Layer Pure Laterite) και οι περισσότερες γνωστές εταιρείες.
Μετά από το υπόστρωμα για τα φυτά σειρά έχει το γενικό υπόστρωμα για το ενυδρείο μας, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε καμιά περίπτωση τα 5-7 εκατοστά ύψος, μια και μεγαλύτερο ύψος από αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στην βιολογία. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχει καλός αερισμός λόγω πάχους του υποστρώματος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αναερόβιων βακτηριδίων και τη συσσώρευση αμμωνίας και νιτρικών στο υπόστρωμα.
Το είδος του υποστρώματος εξαρτάται βασικά από τα είδη των ψαριών που θα έχουμε μέσα στο ενυδρείο μας. Αν για παράδειγμα έχουμε γατόψαρα (π.χ. της οικογένειας Corydorae), τα οποία έχουν μουστάκια, πρέπει να σκεφτούμε ότι κοφτερό χαλίκι ή χοντρή λάβα μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τα μουστάκια των ψαριών αυτών, με αποτέλεσμα ακόμα και το θάνατό τους. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ ψιλής άμμου (σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε άμμο από τις παραλίες και τη θάλασσα), ψιλού χαλικιού (<1.5 mm) ή μέτριου (1.5-3.5 mm) ή ακόμα και πιο χοντρού (3.5-6 mm). Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το χαλίκι μας πρέπει να είναι χαλαζιακό και όχι ασβεστολιθικό για να μην έχουμε προβλήματα με αύξηση της σκληρότητας λόγω του υποστρώματος, εκτός και αν αυτό δεν μας ενοχλεί.
Ένας καλός τρόπος για να ελέγξουμε το χαλίκι είναι να ξεπλύνουμε λίγο από αυτό, να το στεγνώσουμε και να του ρίξουμε Aquaforte (υδροχλωρικό οξύ). Αν αυτό αφρίσει, σημαίνει πως είναι ασβεστολιθικό και δεν κάνει για το ενυδρείο μας. Ό,τι είδος χαλικιού κι αν διαλέξουμε, θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνουμε πολύ καλά σε έναν καθαρό κουβά ώστε να φύγουν τυχόν βρωμιές που μπορεί να έχει. Αυτό το κάνουμε για να πετύχουμε και το λιγότερο δυνατό θόλωμα όταν θα προσθέτουμε το νερό στο ενυδρείο μας.
![](https://aquarium.istellas.gr/wp-content/uploads/2018/09/gravel.jpg)
Να σημειωθεί ότι μπορούμε να προσθέσουμε και να αναμίξουμε διαφόρων μεγεθών χαλίκι, γνωρίζοντας πάντα ότι το πιο λεπτόκοκκο πάει πάντα χαμηλά, ενώ το χοντρόκοκκο έρχεται πάντα στην επιφάνεια. Προτιμότερο για φυτεμένα ενυδρεία σε συνδυασμό πάντα με κάποια γατόψαρα που συνήθως υπάρχουν σε αυτού του είδους τα ενυδρεία θεωρείται το μέτριο χαλαζιακό χαλίκι μεγέθους 1.5-3 χιλιοστά.
![](https://aquarium.istellas.gr/wp-content/uploads/2018/09/castle.jpg)
Τα ντεκόρ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ενυδρείο μας ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα μας! Υπάρχουν από βαποράκια πλαστικά, κολώνες και κιονόκρανα μέχρι και ναυάγια με νεκροκεφαλές, δύτες και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Επίσης, υπάρχουν πλαστικά φυτά, τα οποία ενώ εμφανισιακά μπορεί να μοιάζουν αρκετά με τα αληθινά, δεν συγκρίνονται όμως με τη ζωτική λειτουργία που προσφέρουν τα αληθινά φυτά. Κάτι το οποίο θα το παρατηρήσετε και στα ψάρια σας όταν βάλετε το πρώτο σας αληθινό φυτό μέσα στο ενυδρείο.
Εκτός από τη πλαστική διακόσμηση η οποία τις περισσότερες φορές περισσότερο αρέσει σε εμάς παρά στα ψάρια μας, υπάρχουν και μέθοδοι διακόσμησης ενός ενυδρείου με φυσικά υλικά όπως ξύλα, πέτρες και αληθινά φυτά. Είδη ξύλων υπάρχουν αρκετά όπως mopani, mangrove κ.α. Ό,τι ξύλο και να είναι θα πρέπει πρώτα να το βράζουμε σε μια κατσαρόλα, ώστε να βγάλει το πολύ χρώμα του και να σκοτωθούν τα βακτηρίδια που μπορεί να φέρει πάνω του (κάτι σαν αποστείρωση).
![](https://aquarium.istellas.gr/wp-content/uploads/2018/09/mopani.jpg)
![](https://aquarium.istellas.gr/wp-content/uploads/2018/09/rock.jpg)
Ιδιαίτερη προσοχή, όπως με το χαλίκι, πρέπει να δοθεί και στην επιλογή πετρών για το ενυδρείο όπου πρέπει να προσέξουμε αν θα είναι ασβεστολιθικές ή όχι, για να γνωρίζουμε εξ’ αρχής το κατά πόσο και αν θα επηρεάσουν την σκληρότητα του νερού μας. Καλό θα είναι να τις περνάμε κι αυτές από μια κατσαρόλα με βραστό νερό ώστε να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια ή βακτηρίδια που μπορεί να υπάρχουν πάνω τους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αληθινά φυτά και γενικότερα η όλη διακόσμηση θα πρέπει να γίνεται με γνώμωνα περισσότερο τις ανάγκες των ψαριών παρά τις δικιές μας προτιμήσεις. Όσο πιο προσιτό, φιλικό και φυσικό είναι το περιβάλλον που δημιουργούμε, τόσο πιο πλούσια χρώματα θα δούμε στα ψάρια μας, τόσο καλύτερη συμπεριφορά και υγεία θα δείξουν με την πορεία του χρόνου, και αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε τυχόν αναπαραγωγές σε ένα περιβάλλον όπου θα είναι κατάλληλο για τα ψάρια μας!