Επιλογή θερμαντικού σώματος
Η επιλογή του θερμαντικού σώματος είναι σχετικά από τις πιο εύκολες αγορές στον εξοπλισμό ενός ενυδρείου. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ώστε ο θερμοστάτης να είναι αξιόπιστος, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται αν προτιμήσουμε μία από τις γνωστές μάρκες (π.χ. Jager) και όχι κάποια άγνωστη (π.χ. κινέζικη). Όσο πιο αξιόπιστο είναι ένα θερμαντικό σώμα, τόσο μικρότερη απόκλιση θα έχει από την ρυθμιζόμενη τιμή του και πάντα μειώνεται η πιθανότητα να κολλήσει και είτε να “βράσει”, είτε να “παγώσει” το νερό του ενυδρείου μας, άρα και τα ψάρια μας.
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες που βρίσκεται το ενυδρείο μας, δηλαδή η θερμοκρασία του δωματίου που το έχουμε, καθώς και ποια είναι η επιθυμητή θερμοκρασία που θέλουν τα ψάρια μας στο ενυδρείο. Με βάση τη διαφορά των δύο αυτών θερμοκρασιών, μπορούμε να επιλέξουμε πόσα Watt θα είναι το θερμαντικό μας σώμα από τον παρακάτω πίνακα:
Να σημειωθεί ότι αν το νούμερο της διαφοράς της θερμοκρασίας είναι οριακό βάση του πίνακα, προτιμήστε το αμέσως μεγαλύτερο θερμαντικό σώμα. Επίσης, δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα πάνω από 300 Watt, οπότε όπου αναφέρεται μεγαλύτερο νούμερο σε Watt από 300, εννοείται η χρήση δύο ή και περισσοτέρων θερμαντικών σωμάτων, προκειμένου να φτάσουμε τον επιθυμητό αριθμό Watt.
Είναι πάντα προτιμότερο όπου μπορούμε, να επιλέγουμε δύο θερμαντικά σώματα αντί για ένα, αφού έτσι μειώνουμε την πιθανότητα να πάθει ζημιά το ένα και να εξαρτάται η θερμοκρασία του ενυδρείου αποκλειστικά και μόνο από αυτό το ένα. Έτσι, π.χ. αν έχουμε ένα ενυδρείο 300 λίτρα και χρειαζόμαστε για να θερμάνουμε το νερό 300 Watt, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε δύο θερμαντικά σώματα των 150 Watt έκαστο, παρά ένα των 300 Watt.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ΠΟΤΕ δεν πρέπει το θερμαντικό σώμα να μπει σε λειτουργία έξω από το νερό, γιατί τότε θα σπάσει. Ακόμα κι όταν είναι να το βγάλουμε από το ενυδρείο, θα πρέπει να το αφαιρέσουμε από την πρίζα και να περιμένουμε 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το νερό του ενυδρείου, μια και θα είναι ακόμα ζεστό και υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει.
Επίσης, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε τα χέρια μας στο νερό του ενυδρείου όταν είναι σε λειτουργία ηλεκτρικές συσκευές όπως το θερμαντικό σώμα, γιατί αν τυχόν υπάρχει μια διαρροή ρεύματος, μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η χρήση γείωσης του νερού του ενυδρείου!
Να σημειώσουμε ότι το θερμαντικό σώμα θα πρέπει να μπαίνει σε σημείο του ενυδρείου όπου υπάρχει κυκλοφορία νερού, ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμότητα που εκλύεται από το θερμαντικό σώμα σε όλο το ενυδρείο όσο πιο γρήγορα και άμεσα.
Ακόμα δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι το θερμόμετρο που μας επιτρέπει να βλέπουμε τη θερμοκρασία του ενυδρείου θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο μακριά από το θερμαντικό σώμα γίνεται, ώστε να έχουμε την πιο δυνατή σωστή εικόνα της θερμοκρασίας για το νερό του ενυδρείου μας.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και ηλεκτρονικοί θερμοστάτες, οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την τιμή της θερμοκρασίας του νερού του ενυδρείου και να ανάψουν ή να σβήσουν τα θερμαντικά σώματα, όταν κρίνουν ότι χρειάζεται. Ένα τέτοιο σύστημα είναι της εταιρείας EliWell, μοντέλο IC915.