Aquarium project 2 - v1.2
Moonlight ρυθμιζόμενο από φωτοαντίσταση
Στο μεγάλο μου ενυδρείο εδώ και κάποια χρόνια είχα αγοράσει κάποιες μπλε λάμπες Τ2 προκειμένου να εξομοιώσω το φως του φεγγαριού και να έχω ένα όμορφο οπτικό αλλά και πρακτικό αποτέλεσμα όταν τα κυρίως φώτα του ενυδρείου μου έσβηναν. Θέλοντας να κάνω το ίδιο και στο μικρό μου ενυδρείο είχα συναντήσει κάποιες δυσκολίες όπως το γεγονός πως η φωτεινότητα του moonlight δεν μπορούσε να ελαττωθεί κάτω από το επιθυμητό επίπεδο. Οπότε ή θα έπρεπε να έχω ένα αρκετά δυνατό μπλε φως στο μικρό μου ενυδρείο ή να μην έχω καθόλου moonlight. Επίσης, το μήκος των λαμπτήρων Τ2 ήταν προκαθορισμένο, γεγονός που δημιουργούσε δυσκολίες αν το ενυδρείο ήταν μικρό και δεν χωρούσαν.
Arduino pro mini
Έχοντας αρχίσει να ασχολούμαι όπως έχω ήδη πει με microcontrollers και συγκεκριμένα με Arduino, τα οποία τα βρίσκω πολύ εύχρηστα και σχετικά εύκολα να προγραμματιστούν, είπα να φτιάξω πλέον μόνος μου ένα moonlight λύνοντας όλα τα προβλήματα του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα ένα Arduino pro mini το οποίο είναι πολύ μικρό σε μέγεθος και κάνει την κατασκευή μικρή. Επίσης, για το moonlight δεν χρησιμοποίησα καν Τ2 λάμπες αλλά λωρίδα LED σε μπλε χρώμα, η οποία κόβεται ανά 5 εκατοστά και τα LED είναι σε αδιάβροχο περιτύλιγμα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ταινίας LED είναι πως έχει πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος (μόλις ~8mA ανά LED) πράγμα που σημαίνει πως με ένα μικρό τροφοδοτικό της τάξης 12V/1A μπορώ να οδηγήσω πάνω από ένα μέτρο ταινίας παράλληλα με την τροφοδοσία του microcontroller. Η ταινία που χρησιμοποίησα είναι τύπου 3825SMD LED strip μπλε χρώματος, με 60 led/m, κατανάλωσης 4.8Watt/m, προδιαγραφών IP67 και τάση λειτουργίας 12V DC.
Για να κάνω το όλο project πιο ενδιαφέρον σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μια φωτοαντίσταση, η οποία θα ανάβει σταδιακά και ομαλά την ταινία από LED όταν τα κυρίως φώτα του ενυδρείου θα αρχίζουν να χαμηλώνουν και θα τα σβήνει πάλι σταδιακά όταν τα κυρίως φώτα αρχίζουν να ανάβουν (βλέπε Aquarium project 1 – Ελεγκτής σταδιακής Ανατολής/Δύσης λαμπτήρων ενυδρείου). Επειδή όλες οι φωτοαντιστάσεις δεν είναι ίδιες (διαφέρουν αναλόγως με την ωμική αντίσταση που έχουν) χρησιμοποίησα δύο μεταβλητές στον κώδικα προγραμματισμού του arduino (prinvReadMin και prinvReadMax) όπου με τη χρήση debug στην κονσόλα μπορεί κανείς να ρυθμίσει τη φωτοευαισθησία της φωτοαντίστασης κάνοντας τα LED να ανάβουν και να σβήνουν στα επιθυμητά όρια φωτός που ανιχνεύει η φωτοαντίσταση.
Έχοντας λύσει το πρόβλημα του μεγέθους του moonlight και το ομαλά σταδιακό άναμμα και σβήσιμο των LED στα επιθυμητά όρια φωτός που ανιχνεύει η φωτοαντίσταση, σειρά είχε η δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας. Λόγω του ότι όλα τα ενυδρεία δεν έχουν το ίδιο ύψος, η μέγιστη φωτεινότητα των leds θα έπρεπε να μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το φως των LED να είναι ιδανικό και όχι λίγο ή υπερβολικό για το εκάστοτε ενυδρείο. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποίησα δύο μεταβλητές στον κώδικα προγραμματισμού του arduino (LEDbrightnessMin και LEDbrightnessMax) ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί και αυτή η παράμετρος.
Για να φτιάξω αυτό το project χρειάστηκα τα παρακάτω εξαρτήματα:
- Φωτοαντίσταση με καλώδιο μήκους 50cm για σύνδεση στην κεντρική πλακέτα
- Τροφοδοτικό για τον ελεγκτή και την ταινία LED (12V/1A)
- Ελεγκτής φωτεινότητας LED και οδηγός φωτοαντίστασης (στο κουτί τους)
- Ταινία LED τύπου 3825SMD χρώματος μπλε με 60 led/m, κατανάλωσης 4.8Watt/m, προδιαγραφών IP67 και τάση λειτουργίας 12V DC
Ο τρόπος συνδεσμολογίας και λειτουργίας είναι πολύ απλός. Τοποθετούμε ή κολλάμε την ταινία LED στο σημείο που θέλουμε (έξω από το νερό) και με το καλώδιο που έχει τη συνδέουμε στο κουτί που περιέχει το κύκλωμά μας. Ομοίως συνδέουμε στο κουτί και την φωτοαντίσταση την οποία μπορούμε να την τοποθετήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να “κοιτάει” τα κυρίως φώτα του ενυδρείου μας σε μια απόσταση 1-50 cm. Συνδέουμε το τροφοδοτικό στην πρίζα και στο κουτί και παρατηρούμε το moonlight που φτιάξαμε τις πρώτες φορές λειτουργίας του. Αν χρειαστεί μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στον κώδικα προγραμματισμού αλλάζοντας τις τέσσερις προαναφερθέντες παραμέτρους ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό για το ενυδρείο μας.
Προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση του κουτιού με το κύκλωμα και τον microcontroller, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε στεγνό μέρος και να μην είναι επικίνδυνο να πέσει στο νερό του ενυδρείου μας.
Αν κάποιος από εσάς θέλει να φτιάξει το ρυθμιζόμενο από φωτοαντίσταση moonlight που περιέγραψα παραπάνω για το ενυδρείο του μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρακάτω κύκλωμα που έφτιαξα καθώς και τον κώδικα προγραμματισμού του microcontroller.
Αν από την άλλη δεν έχει τη δυνατότητα να το φτιάξει μόνος του μπορώ να τον βοηθήσω να τον προμηθευτεί επικοινωνώντας μαζί μου.
*Update 26/01/2017
Προστέθηκε ένα πράσινο λαμπάκι στο κύκλωμα που δείχνει πότε το κύκλωμα είναι στο ρεύμα (μέσω μιας αντίστασης 470Ω). Σχεδιάστηκε καλύτερα το κύκλωμα με τη χρήση του προγράμματος fritzing.
Επίσης, αν έχετε κάποια παρατήρηση ή κάποια άλλη ιδέα που αφορά το παρόν project μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Ο συγγραφέας ουδεμία ευθύνη φέρει σε περίπτωση τραυματισμού, θανάτου ή οποιουδήποτε άλλου
ατυχήματος κατά την κατασκευή του παραπάνω συστήματος