Κατασκευή ενυδρείου 30 lt

Σε αυτή τη σελίδα θα σας περιγράψω πως κατασκεύασα το ενυδρείο των 30 lt που έχω. Θα αναφέρω κάποιες λεπτομέρειες που με δυσκόλεψαν καθώς και κάποια tips για όσους ενδιαφέρονται να φτιάξουν κάτι παρόμοιο. Εμφανισιακά ίσως δεν είναι και το τέλειο ενυδρείο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πρώτη μου απόπειρα κατασκευής ενυδρείου.

Αφού σχεδίασα σε χαρτί τις διαστάσεις του ενυδρείου, υπολόγισα το πάχος του τζαμιού που χρειάστηκα.

Τα τζάμια είχαν πάχος 0.5 εκατοστά και οι διαστάσεις τους (σε εκατοστά) ήταν: 30×30 (πάτος ενυδρείου), 2 κομμάτια 30×36 (εμπρός και πλάτη), 2 κομμάτια 29×36 (πλαϊνά), καθώς και ένα κομμάτι καθρέφτη 29×29 (καπάκι). Επίσης κόπηκαν 8 κόντρες ίδιου πάχους και διαστάσεων 4×29. Τέλος κόπηκε ένα κομμάτι 28×28 το οποίο και ακούμπησε επάνω στις πάνω κόντρες για να προφυλάξει τον καθρέφτη και τις λάμπες από την υγρασία της εξάτμισης του νερού.
Να σημειώσω ότι δύο από τις κόντρες κόπηκαν διαγώνια στην άκρη για να περάσουν από εκεί τα διάφορα καλώδια του λοιπού εξοπλισμού. Ομοίως κόπηκε και η πλάτη του ενυδρείου (φαίνονται στα παρακάτω σχήματα).

Όλα τα τζάμια ήταν αροντάριστα (ώστε να μην μειωθεί η επιφάνεια κόλλησης). Γι’ αυτό το λόγο με ένα βρεγμένο 320άρι γυαλόχαρτο τρίφτηκαν όλες οι γωνίες των τζαμιών ίσα-ίσα να φύγει ο αιθέρας.

Καθαρίστηκαν πολύ καλά με καθαρό οινόπνευμα όλες οι πλευρές των τζαμιών στα σημεία που ήταν να κολληθούν και μπήκε χαρτοταινία δίπλα και κατά μήκος των επιφανειών κόλλησης αφήνοντας 5 χιλιοστά καθαρή επιφάνεια κόλλησης. Αυτό έγινε ούτως ώστε όταν θα κολλήσει το ένα τζάμι με το άλλο, η περίσσια σιλικόνη να μπορεί να φύγει εύκολα απλά τραβώντας την χαρτοταινία.

Ο τρόπος κόλλησης ήταν να κολληθούν όλες οι πλευρές πάνω στον πάτο. Έτσι ξεκίνησα να κολλάω πρώτα την πλάτη του ενυδρείου πάνω στον πάτο, κρατώντας σταθερά και κοιτάζοντας με έναν ορθογώνιο χάρακα ότι τα δυο τζάμια είναι κάθετα. Αφού περίμενα λίγο να στεγνώσει η σιλικόνη (περίπου 5 λεπτά) συνέχισα κολλώντας την δεξιά πλευρά του ενυδρείου. Ομοίως περίμενα να στεγνώσει λίγο η σιλικόνη και συνέχισα με την απέναντι πλευρά. Τέλος η πρόσοψη του ενυδρείου ήρθε και κάθισε πάνω στα ήδη κολλημένα τζάμια. Έλεγξα ότι τα τζάμια μου δεν είχαν μετακινηθεί από την κόλληση όλων των κομματιών και έβγαλα την χαρτοταινία μαζί με την περίσσια σιλικόνη, προσέχοντας ώστε να μην σπρώξω κατά λάθος τα τζάμια και να μην ακουμπήσει η σιλικόνη της χαρτοταινίας πάνω στα τζάμια. Σε κάθε επιφάνεια που ήταν να κολληθεί μπήκε αρκετή σιλικόνη και σε κάθε κόλλημα η πίεση του τζαμιού ήταν τόση ώστε να διώξει την περίσσια σιλικόνη που υπήρχε. Επίσης προσέχουμε ώστε να μην μείνουν φυσαλίδες αέρα μεταξύ των επιφανειών που κολλάμε. 

Tip: Χρησιμοποιείστε διάφανη σιλικόνη αν είναι η πρώτη σας απόπειρα και οπωσδήποτε χαρτοταινία!!!

Μετά το κόλλημα πήρα χαρτοταινία και τύλιξα γύρω-γύρω το ενυδρείο (σαν κοκορέτσι!) ώστε να τζάμια να παραμείνουν εντελώς ακίνητα όσο θα στεγνώνει η σιλικόνη. Έπειτα άφησα να στεγνώσουν καλά για 3 ημέρες οι κολλήσεις στα τζάμια (ΔΕΝ τα πειράζουμε ΚΑΘΟΛΟΥ το διάστημα που περιμένουμε να στεγνώσει η σιλικόνη).

Αφού στέγνωσε η σιλικόνη έβγαλα σε ασφαλές μέρος το ενυδρείο (μπαλκόνι) και το γέμισα νερό ώστε να γίνει έλεγχος για τυχόν διαρροές. 
Προσέξτε το φάλτσο της πλάτης του ενυδρείου που είναι κομμένο για να περάσουν τα καλώδια στην φωτογραφία που ακολουθεί.

Αφού ελέγχθηκε για διαρροές, έβγαλα το νερό, και το άφησα να στεγνώσει καλά, ώστε να μην υπάρχει υγρασία. Στη συνέχεια κολλήθηκαν οι κάτω κόντρες με αρκετή σιλικόνη και περίμενα πάλι υπομονετικά να στεγνώσουν.

Κολλήθηκαν οι πάνω κόντρες αφού πρώτα είχα σημειώσει το ακριβές σημείο που έπρεπε να κολληθούν με ένα μαρκαδοράκι.

Tips: Υποχρεωτική η χρήση χαρτοταινίας!!! Για να πιέσετε καλύτερα τις πάνω κόντρες μπορείτε να τις κολλάτε μία-μία βάζοντας στο πλάι το ενυδρείο (αυτό είναι εφικτό λόγω του μικρού μεγέθους του)

Προσέξτε ώστε οι κόντρες με το κόψιμο να μπουν στη σωστή πλευρά για να περνάνε τα καλώδια.

Επίσης κόλλησα και 4 κομμάτια τζάμι 2×2 πάνω στα οποία θα ακουμπούσε ο καθρέπτης όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Στη συνέχεια έφτιαξα το εσωτερικό καπάκι το οποίο και είχα κόψει ώστε να μπορεί να αφαιρείται το μπροστινό κομμάτι του για να ταΐζω τα ψάρια, όπως φαίνεται στην προηγούμενη φωτογραφία.

Περιμένοντας να στεγνώσουν με τη σειρά τους οι κόντρες, έφτιαξα το καπάκι από καθρέφτη, όπως φαίνεται. Σε αυτό κόλλησα τα 6 βύσματα των λαμπτήρων Τ5 αφού πρώτα είχα φτιάξει την καλωδίωση. 

Tip: Για να κολλήσετε ακριβώς τα βύσματα αφήστε τις λάμπες πάνω όταν τις κολλάτε. Βάλτε επίσης ένα μεγάλο βαρύ βιβλίο πάνω από τα βύσματα των λαμπτήρων μέχρι αυτά να κολλήσουν.

Αφού περίμενα πάλι 3 μέρες για να κολλήσουν οι κόντρες και τα βύσματα και να στεγνώσει η σιλικόνη έκανα ένα καλό crash test στο ενυδρείο γεμίζοντάς το πάλι με νερό (σε ασφαλές πάντα μέρος) και τοποθετώντας όλα τα εξαρτήματα σε λειτουργία. Το άφησα δοκιμαστικά 2 ημέρες ώστε να είμαι σίγουρος για τη στεγανότητά του.

Από τη στιγμή όπου δεν υπήρχε καμία διαρροή κόλλησα στον πάτο του ενυδρείου ένα κομμάτι φελιζόλ 1 εκατοστού, πράγμα που θα προφυλάξει το τζάμι του πάτου του ενυδρείου όταν αυτό θα γεμίσει νερό, από τυχόν ανωμαλίες του επιπέδου όπου θα το τοποθετήσουμε. (βλέπε προηγούμενη φωτογραφία)

Κοντεύοντας πλέον τα τελειώσει η κατασκευή του ενυδρείου, κόλλησα τη φορμάικα στην επάνω επιφάνεια του καθρέφτη καθώς και γύρω γύρω από το ενυδρείο όπως φαίνεται.

Τέλος αφού στέγνωσε καλά και η φορμάικα, ήρθε η ώρα να γεμίσουμε νερό και να βάλουμε σε λειτουργία το ενυδρείο!!!

Tip: Καλού κακού κάντε και κάνα τάμα να μην αρχίσει να τρέχει νερό στο μέλλον και σας κάνει χάλια το χώρο 🙂

Αξίζει να σημειωθεί ότι βοήθεια υπήρξε στο άρθρο από το site Γη & Ύδωρ 
καθώς και η συζήτηση για DIY καπάκι στο AquaZone.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply