Παρουσίαση ενυδρείου 480 lt

Λίγα λόγια για το ενυδρείο

Ιανουάριος 2006
Το ενυδρείο αυτό φτιάχτηκε κατά παραγγελία στις διαστάσεις που ήθελα ώστε να χωράει ακριβώς στον ελεύθερο χώρο μου. Έχει γίνει κατασκευή πύργου υπερχείλισης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί και σαν trickling φίλτρο. Στο πάνω μέρος του πύργου υπερχείλισης έχουν προσαρμοστεί χτένια για προστασία των ζωντανών στο ενυδρείο, καθώς και πλέγμα plexiglass για ομοιόμορφη διάχυση του νερού στα υλικά του trickling φίλτρου. Στον πάτο του ενυδρείου υπάρχουν οι εξής τρύπες: μία των 50mm για τον πύργο υπερχείλισης, και δύο των 30mm για δύο εξαγωγές από το sump καθώς και δύο αναμονές για εξωτερικό φίλτρο κλειστού τύπου 30mm έκαστη. Κάτω από τις τρύπες, στο έπιπλο, υπάρχουν βιομηχανικές βάνες μείωσης/διακοπής της ροής του νερού. Να σημειωθεί επίσης ότι έγινε η κατασκευή sump που θα λειτουργήσει σαν φίλτρο και θα φιλοξενήσει όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για το ενυδρείο.

Μάρτιος 2008
Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια που είχα στήσει το ενυδρείο και αφού είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον ήταν “ζούγκλα” από τα φυτά που υπήρχαν μέσα, αποφάσισα να το αλλάξω… Η όλη διαδικασία αλλαγής του μου πήρε 8 ώρες αλλά πιστεύω πως άξιζε τον κόπο. Στο εγχείρημα βοήθησαν οι καλοί μου φίλοι Nidal Rezeq και Βασίλης Ηλιόπουλος, όπου χωρίς τη συμβολή τους ακόμα θα άλλαζα το υπόστρωμα. Ακολουθώντας τις υποδείξεις και συμβουλές του Heiko Bleher, αλλάχτηκε το χαλίκι με ψιλόκοκκη χαλαζιακή άμμο, αφαιρέθηκαν πολλά φυτά, προστέθηκαν περισσότερα ξύλα καθώς και σπηλιές για ancistrus, βγήκαν κάποια ψάρια που δεν ανήκαν στην περιοχή του Αμαζονίου και το ενυδρείο πήρε τη μορφή ενός Αμαζονιακού βιότοπου… Το φως μειώθηκε ώστε να μην ενοχλούνται τα ψάρια και το οπτικό αποτέλεσμα με ικανοποίησε πολύ περισσότερο απ’ ότι φανταζόμουν. Πιστεύω το ίδιο να συμβαίνει και με τα ψάρια αφού πλέον στο ενυδρείο υπάρχουν εκτός από τους δίσκους, μόνο γατόψαρα και ένα κοπάδι από καρδινάλιους.

Απρίλιος 2010
Απ’ ότι φαίνεται κάθε 2 χρόνια το ενυδρείο ανακαινίζεται!!! Μετά από αρκετή παραμέληση λόγω έλλειψης χρόνου, αφού το νέο μέλος της οικογένειας χρειαζόταν τον περισσότερο από τον χρόνο μου, ήρθε η στιγμή της ανακαίνησης του ενυδρείου. Τα παλιά ξύλα που ήταν γεμάτα φύκη αντικαταστάθηκαν με καινούργια από το φίλο μου Nidal, τα φυτά κλαδεύτηκαν, το υπόστρωμα καθαρίστηκε και το ενυδρείο είναι πιστεύω πάλι άξιο επίδειξης. Ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του φίλου μου Heiko Bleher για το στήσιμο ενός σωστού βιότοπου, το ενυδρείο στήθηκε και το αποτέλεσμα για άλλη μια φορά ήταν πέρα του αναμενόμενου θετικό. Τα ψάρια που φιλοξενεί πλέον είναι πάλι από τον ίδιο βιότοπο με πριν (Αμαζόνιος), με τη διαφορά πως την κυριαρχία σε πληθυσμό έχουν τα Peruvian pterophyllum scalare τα οποία προέρχονται από αναπαραγωγή του κουμπάρου μου. Φυσικά και το κυρίαρχο ψάρι παραμένει ένας από τους παλιότερούς μου δίσκους, ενώ τα ancistrus από παλιότερες αναπαραγωγές μου κάνουν πάρτυ αφού συνέχεια αναπαράγονται και έχουν ξεπεράσει τα 50 σε αριθμό.

Νοέμβριος 2011
Θέλοντας να αλλάξω ριζικά το ενυδρείο μου και να δώσω περισσότερη κίνηση αποφάσισα να μεταφέρω τις αφρικάνες μου από το μικρό ενυδρείο στο μεγάλο. Το όλο εγχείρημα ήταν η ολοκληρωτική αλλαγή του decor. Ακολούθησα τα απαραίτητα βήματα δημιουργίας ενός βιότοπου της λίμνης Malawi, κράτησα τη λεπτόκκοκη άμμο που είχα και πρόσθεσα πολλές πέτρες ώστε να ψάρια να έχουν τις απαραίτητες κρυψώνες. Ήδη μέσα σε δυο εβδομάδες από την αλλαγή του ενυδρείου είχα τις πρώτες γέννες και κάποιες από τις θυληκές έχουν μικρά στο στόμα τους.

Ημερομηνία κατασκευής / ΚατασκευαστήςΙανουάριος 2006 / Aquatech
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) (cm)ενυδρείο: 138x50x70 με 12mm κρύσταλλο, νεύρα πάνω και κάτω
sump: 56x45x42 με 10mm κρύσταλλο και 3 χώρους υλικών
Λίτρα ενυδρείου / Λίτρα νερούενυδρείο: ~483 lt / ~365 lt
sump: ~85lt
Συνολικός όγκος νερού: ~450lt
Φωτισμός / Διάρκεια 1 x Arcadia Plant Pro 6500oK (115cm, 54W) / 13:00-00:00
2 x cold cathod blue (30cm έκαστη) για χρήση moonlight / 23:30-13:10
Ανακλαστήρες φωτισμούΚαπάκι από καθρέφτη
Υπόστρωμα50 κιλά χαλαζιακή λευκή ψιλόκκοκη άμμος (ύψος 5-6 cm)
Θέρμανση2 x Jager 200 Watt
Ψύξη5 x ανεμιστήρες εκ των οποίων ο ένας φυσσάει στο sump, οι δύο ρουφάνε το ζεστό αέρα από τον χώρο των λαμπτήρων και δύο που διώχνουν έξω από το έπιπλο το ζεστό αέρα
Πύργος υπερχείλησης
(ΜxΠxΥ) (cm)
15x15x58, ~13 lt, DIY χτένια στο ύψος της υπερχείλησης, γεμάτος με 250 βιόσφαιρες και ένα χοντρό σφουγγάρι στο πάνω μέρος της υπερχείλησης για trickling φίλτρανση
Sump3 περιοχών, 85 λίτρα νερού σε λειτουργία
2 x αντλίες Eheim 1260
2 ειδών σφουγγάρια για μηχανικό καθάρισμα του νερού
1 κάλτσα μηχανισκού καθαρισμού 200μm όπου καταλήγει η υπερχείληση
~10 λίτρα Eheim Substrut Pro
CO2Δεν χρησιμοποιείται στο παρόν setup
IKS aquastar alpha pH controller (για μέτρηση του pH)
Λάμπα UV
Ωράριο λειτουργίας
Δεν χρησιμοποιείται στο παρόν setup
ΘερμόμετροController θερμοκρασίας Elliwell IC915 ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων και των ανεμιστήρων
Αεραντλία / Ωράριο λειτουργίαςΥπάρχει αλλά δεν χρησιμοποιείται. Την οξυγόνωση του νερού έχει αναλάβει το φίλτρο trickling. Oι έξοδοι των κυκλοφορητών αναταράσσουν ελαφρώς την επιφάνεια.
Αλλαγές νερού150-200 lt κάθε περίπου 20 ημέρες
ΔιάφοραΑυτόματες ταΐστρες Eheim
DIY σύστημα ανατολής δύσης
DIY σύστημα moonlight
DIY σύστημα αυτόματης πλήρωσης νερού για την περίοδο των διακοπών
Ψάρια~40 x Labidochromis caeruleus (Labidochromis sp. yellow)
2 x Glyptoperichthys gibbiceps (Gibby)
Φυτά

Φωτογραφία

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply