Σύστημα διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Το όλο σύστημα είναι αυτό που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

Ας εξηγήσουμε όμως τα υλικά που αποτελείται.

  • Φιάλη περιεκτικότητας 1.5 κιλού καθαρό CO2
  • Μετρητής φυσαλίδων (bubble counter) με ενσωματωμένη ανεπίστροφη βαλβίδα
  • Κεντρική βάνα ρυθμιστής πίεσης και μανόμετρο
  • Ηλεκτροβάνα ροής
  • Μικρομετρικός ρυθμιστής ροής
  • Μεταλλική/βιομηχανική ανεπίστροφη βαλβίδα
  • pH controller
  • Διαχυτήρας CO2

Φιάλη CO2

Πρόκειται για φιάλη υψηλής πίεσης κατάλληλη να δεχθεί CO2 σε πιέσεις ~70atm. Κυκλοφορεί στα μαγαζιά με πυροσβεστικά είδη και σε αυτά που προμηθεύουν φιάλες για νοσοκομεία. Κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τον όγκο CO2 που μπορεί να χωρέσει.

Μετρητής φυσαλίδων (bubble counter) με ενσωματωμένη ανεπίστροφη βαλβίδα

Εδώ βλέπετε τον μετρητή φυσαλίδων της Dupla, ο οποίος περιλαμβάνει και ανεπίστροφη βαλβίδα. Γεμίζεται κατά προτίμηση με απεσταγμένο νερό ώστε να μην πιάσει άλατα. Η ανεπίστροφη βαλβίδα χρειάζεται για να μην έχουμε επιστροφή νερού είτε από το ενυδρείο, είτε από τον μετρητή φυσαλίδων προς την μπουκάλα όταν είναι κλειστή η παροχή του CO2.

Κεντρική βάνα, ρυθμιστής πίεσης και μανόμετρο

Η κεντρική βάνα χρειάζεται για να ανοίξουμε την παροχή CO2 στη μπουκάλα. Σε αυτό το σημείο συνδέεται το μανόμετρο το οποίο μας δείχνει την πίεση μέσα στην μπουκάλα. Αυτή κυμαίνεται από ~50-~70 atm όσο στη μπουκάλα υπάρχει το CO2 σε υγρή και αέρια μορφή μαζί. Μόλις τελειώσει το υγρό CO2, η πίεση στη μπουκάλα πέφτει πολύ γρήγορα, οπότε πρέπει να την ξαναγεμίσουμε. Στη συνέχεια υπάρχει ο ρυθμιστής ροής όπου με μία μικρότερη στρόφιγγα ρυθμίζουμε τη ροή που θέλουμε.

Ηλεκτροβάνα ροής

Αυτή συνδέεται μετά το ρυθμιστή πίεσης και χρησιμοποιείται όταν έχουμε ηλεκτρονικό pH controller. Σ’ αυτόν ρυθμίζουμε την τιμή του pH που θέλουμε να έχουμε και αυτόματα τροφοδοτεί με ρεύμα την ηλεκτροβάνα όσο η τιμή του pH είναι υψηλότερη από αυτή που έχουμε ορίσει. Η συγκεκριμένη ηλεκτροβάνα έχει αγοραστεί από το κατάστημα HydroPneymatik Hellas.

Μικρομετρικός ρυθμιστής ροής

Χρησιμοποιείται προκειμένου να ρυθμίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την ροή των φυσαλίδων που θα βγαίνουν από την φιάλη CO2. O συγκεκριμένoς ρυθμιστής ροής έχει αγοραστεί από το κατάστημα HydroPneymatik Hellas.

Μεταλλική/βιομηχανική ανεπίστροφη βαλβίδα

Χρησιμοποιείται σαν δικλίδα ασφαλείας μια και η ανεπίστροφη βαλβίδα του μετρητή φυσαλίδων είναι πλαστική. Η συγκεκριμένη ανεπίστροφη βαλβίδα έχει αγοραστεί από το κατάστημα TechnoPneymatik.

Προσοχή: Η μεταλλική ανεπίστροφη βαλβίδα δεν είναι κατάλληλη για να περνάει νερό από μέσα της, αλλιώς μετά από διάστημα περίπου 6 μηνών θα σκουριάσουν τα μπρούτζινα βιδώματα των ακροφυσίων και θα σπάσουν με αποτέλεσμα να έχετε διαρροή νερού.

pH controller

Η λειτουργία του είναι να μετράει συνεχώς το pH στο ενυδρείο μας με ένα ηλεκτρόδιο που βάζουμε σε αυτό. Επίσης, ορίζουμε μια τιμή του pH την οποία και επιθυμούμε να έχουμε στο ενυδρείο. Όσο το pH στο ενυδρείο μας είναι ψηλότερο από αυτήν την τιμή ο controller δίνει ρεύμα στην ηλεκτροβάνα, οπότε CO2 έρχεται από τη φιάλη στο ενυδρείο. Μόλις η τιμή του pH γίνει ίση με αυτήν που έχουμε ορίσει στον pH controller, τότε αυτός κόβει το ρεύμα στην ηλεκτροβάνα και σταματάει η ροή του CO2. Εγώ χρησιμοποιώ τον pH controller της IKS (aquastar alpha). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το user manual.

Διαχυτήρας CO2

Χρησιμοποιείται προκειμένου να έχουμε πλήρης διάλυση του CO2 στο νερό. Ο πιο απλός τρόπος είναι να συνδέσουμε την έξοδο του CO2 στην εισροή του εξωτερικού μας φίλτρου. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικός γιατί μερικά φίλτρα μαζεύουν αέρα μ’ αυτόν τον τρόπο και τελικά κάνουν πολύ θόρυβο.
Eγώ χρησιμοποιώ τον διαχυτήρα της Aquamedic Reactor 1000 για να διασπάσω το CO2.

Όπως αντιλαμβάνεστε στην επάνω πλευρά του διαχυτήρα (πάνω καπάκι) υπάρχουν 3 τρύπες και στην κάτω πλευρά μία. Την επάνω μεγάλη τρύπα την συνδέουμε με την έξοδο του φίλτρου/αντλίας, ενώ από την κάτω οδηγούμε το νερό πίσω στο ενυδρείο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία ροή στο διαχυτήρα από πάνω προς τα κάτω. Η μια μικρή τρύπα στην πάνω πλευρά είναι η είσοδος του διοξειδίου του άνθρακα ενώ η δεύτερη είναι για να μπορεί να γίνεται εξαέρωση. Μέσα στο διαχυτήρα υπάρχουν βιόσφαιρες. Κατά την εισαγωγή διοξειδίου του άνθρακα στον διαχυτήρα, οι φυσαλίδες τείνουν να κινηθούν προς τα πάνω. Όμως η ροή του συστήματος δεν τις αφήνει, με αποτέλεσμα να τις σπρώχνει και να τις χτυπάει πάνω στις βιόσφαιρες όπου και σιγά σιγά διαλύονται πριν προλάβουν να φύγουν από την έξοδο του διαχυτήρα προς το ενυδρείο. Έτσι έχουμε ολική διάχυση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σύστημα διάχυσης και το βασικότερο μηδενικές απώλειες. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι μεγάλη ροή νερού μέσα από το διαχυτήρα, πράγμα που στην περίπτωση μου συμβαίνει λόγω της αντλίας Eheim 1260 (2400 lt/h). Σίγουρα πάντως χρειάζεται ροή πάνω από 700 lt/h, αλλιώς φυσσαλίδες διοξειδίου μαζεύονται κάτω από το επάνω καπάκι του διαχυτήρα, χωρίς να διαλύονται. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τη ροή του διοξειδίου που θέλουμε να έχουμε.
Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply