Φύκη

Οι περισσότεροι από εμάς αναφερόμαστε στα φύκη χρησιμοποιώντας τη λέξη “άλγες”. Η λέξη “άλγος” στην ελληνική γλώσσα σημαίνει πόνος, ενώ η λέξη “άλγη” δεν υπάρχει. Όπως καταλαβαίνετε η χρήση της λέξης αυτής για να περιγράψουμε και να αναφερθούμε στα είδη φυκών που αναπτύσσονται στο ενυδρείο μας είναι εξολοκλήρου λανθασμένη. Η αγγλική λέξη “alga” (πληθυντικός “algae”) στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται “το φύκος” (πληθυντικός “τα φύκη”). Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε δόκιμους όρους και όχι ό,τι συνήθως λέγεται.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιστότοπος που να έχει αναφορές στα φυτά και τα φυτεμένα ενυδρεία και να μην έχει αναφορά στα φύκη. Σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει την εμφάνιση κάποιου είδους φύκους σε ένα από τα ενυδρεία μας και την προσπάθεια καταπολέμησής του. Πριν αναφερθούμε στα είδη φυκών και πώς μπορούμε να περιορίσουμε την ανάπτυξή τους, αξίζει να εξηγήσουμε τι είναι τα φύκη.

Τα φύκη είναι φυτά!!! Είναι φωτοσυνθετικοί φυτικοί οργανισμοί που δεν έχουν βλαστούς, φύλλα, ρίζες, δεν σχηματίζουν σπέρματα, άνθη ή καρπούς, όπως τα ανώτερα φυτά. Αντίθετα, έχουν πρωτόγονη οργάνωση, πολύ απλή στις κατώτερες ταξινομικά ομάδες, πιο πολύπλοκη στις ανώτερες. Είναι φυτά και τρέφονται από τα θρεπτικά συστατικά, το φως και ό,τι άλλο χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν. Πρέπει να γνωρίζουμε πως φύκη υπάρχουν σε όλα τα ενυδρεία! Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ανάπτυξή τους σε ελεγχόμενα επίπεδα ώστε να μη φτάσουν σε σημείο να πνίξουν τα φυτά. Από την οπτική γωνία της καλαισθησίας σε ένα ενυδρείο τα φύκη είναι τις περισσότερες φορές “άσχημα” και αυτός είναι ένας λόγος που δε θέλουμε να τα βλέπουμε στα ενυδρεία. Εκτός από την καλαισθησία, τα φύκη συναγωνίζονται τα φυτά στην πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών και κάποια είδη ελευθερώνουν επικίνδυνες τοξίνες στο νερό του ενυδρείου μας οι οποίες επηρεάζουν τόσο την υγεία των φυτών όσο και των ψαριών. Επίσης, η γρήγορη ανάπτυξη των φυκών μπορεί σε σύντομο διάστημα να μετατρέψει το ενυδρείο μας σε βάλτο, πνίγοντας τα φυτά μας και κάνοντάς τα να σαπίσουν και να πεθάνουν. Η ολοκληρωτική εξάλειψη των φυκών δεν είναι δυνατή από ένα ενυδρείο. Όσο υπάρχει νερό, φως και ακόμα και μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών στο ενυδρείο μας, θα υπάρχει και ανάπτυξη φυκών. Παρόλα αυτά μπορούμε να κρατήσουμε την ανάπτυξή τους στο ελάχιστο. Η ελεγχόμενη εμφάνισή τους σε βραχάκια ή ξύλα στο ενυδρείο πολλές φορές δίνει ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα και μπορεί να είναι και τροφή για κάποια από τα ψάρια που φιλοξενούμε.

Τις περισσότερες φορές η παρουσία φυκών είναι εντονότερη σε ενυδρεία χωρίς φυτά παρά σε καλοδιατηρούμενα φυτεμένα ενυδρεία. Αυτό οφείλεται στην παρουσία θρεπτικών συστατικών τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν αφού δεν υπάρχουν φυτά, οπότε τα φύκη αναπτύσσονται. Τα είδη των φυκών που μπορεί να εμφανιστούν στο ενυδρείο είναι πολλά και συνήθως οφείλονται στην περίσσεια οργανικών συστατικών, στην κακή ποιότητα του νερού του ενυδρείου ή και στην περίσσεια κάποιων θρεπτικών συστατικών και στην έλλειψη κάποιων άλλων (ανισορροπία θρεπτικών συστατικών κυρίως σε φυτεμένα ενυδρεία).

Πρέπει να τονίσουμε πως όταν θέλουμε να λύσουμε προβλήματα με φύκη στα ενυδρεία μας πρέπει καταρχάς να δούμε τι προκαλεί την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους φύκους και να φροντίσουμε για τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στη μείωσή του. Το να αφαιρούμε τα φύκη από το ενυδρείο μας κόβοντας τα φύλλα που πάνω τους έχουν προσκολληθεί φύκη ή ξύνοντας τους βράχους και τα ξύλα που εμφανίζονται δεν σημαίνει πως τα καταπολεμούμε.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως για όλα τα είδη φυκών υπάρχουν χημικά σκευάσματα από διάφορες εταιρείες ενυδρειακών προϊόντων που τα καταπολεμούν. Καλό όμως είναι να αποφεύγονται αφού μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα προβλήματα τόσο στην υγεία των ψαριών όσο και στην υγεία των φυτών. Συνήθως τα χημικά σκευάσματα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού ή χημικών τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρεύουν κομμάτια φυκών δημιουργώντας “κουβάρια” από φύκη, χημικά τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ψαριών. Η υψηλή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων σε χαλκό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη απορρόφηση του χαλκού από τα φυτά, πριν προλάβει να δράσει κατά των φυκών δημιουργώντας προβλήματα στα ίδια τα φυτά του ενυδρείου. Γενικά, ο καλύτερος τρόπος στην καταπολέμηση των φυκών είναι να φροντίζουμε για την σωστή και συνεχή καλή ανάπτυξη των φυτών μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως τα φύκη είναι και αυτά φυτά. Σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά μας επιφέρει και σωστή και γρήγορη ανάπτυξη των φυτών με αποτέλεσμα τα φύκη να μη βρίσκουν την απαραίτητη ποσότητα “τροφής” για να τραφούν και να μην αναπτύσσονται. Έτσι, η καλή ανάπτυξη των φυτών έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανάπτυξης των φυκών!

Από πλευράς μορφολογίας υπάρχει εξαιρετική ποικιλία. Υπάρχουν απλές μονοκύτταρες μορφές, αποικιακές, μικροσκοπικές, νηματοειδείς έως πολύπλοκες διακλαδισμένες ή όχι. Γενικότερα, υπάρχουν πολλά είδη φυκών, τα οποία όμως μπορούν να συμπεριληφθούν σε έναν από τους παρακάτω βασικούς τύπους.

Αιωρούμενα μονοκυτταρικά φύκη (Green water)

Όπως φαίνεται και από το όνομά τους τα φύκη αυτά αποτελούνται από μεμονωμένα κύτταρα τα οποία δεν ενώνονται με άλλα ώστε να σχηματίσουν μεγαλύτερους όγκους φυκών. Κάτω από σωστές συνθήκες τα φύκη αυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, κάνοντας το νερό του ενυδρείου να φαίνεται θολό και πράσινο (green water). Τα μεμονωμένα αυτά κύτταρα είναι τόσο μικρά σε μέγεθος ώστε η μηχανική φίλτρανση δεν μπορεί να τα δεσμεύσει.

Οι λόγοι που συνήθως δημιουργείται αυτός ο τύπος φύκους είναι ο υψηλός φωτισμός (χρήση λαμπτήρων πάνω από 10-12 ώρες ημερησίως), η απευθείας ακτινοβολία των ηλιακών ακτίνων στο ενυδρείο, τα υψηλά επίπεδα διαλυμένων οργανικών συστατικών (νιτρικά, φωσφορικά, αμμώνιο/αμμωνία) καθώς και η ανατάραξη του υποστρώματος (κατά τις μεταφυτεύσεις) ή το κακό πλύσιμο κατά την αρχική του τοποθέτηση. Υπάρχουν κάποια υποστρώματα πλούσια σε στοιχεία όπως ο σίδηρος, τα οποία δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του νερού. Κατά την αρχική τους τοποθέτηση θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από υπόστρωμα επιφανείας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό και διαλύσουν σε αυτό τα θρεπτικά συστατικά που έχουν εμπλουτιστεί. Προσοχή χρειάζεται επίσης στις μεταφυτεύσεις ώστε να μην φέρουμε τέτοιου είδους υποστρώματα στην επιφάνεια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αιωρούμενων φυκών.

Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους φύκους μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Πλήρης συσκότιση του ενυδρείου για 4-5 ημέρες. Κάντε μια αλλαγή νερού ~50%, ταΐστε τα ψάρια σας, σταματήστε την παροχή CO2 αν έχετε, σβήστε τις λάμπες, προσθέστε μια αεραντλία για περισσότερη οξυγόνωση και σκεπάστε το ενυδρείο ερμητικά με μαύρες σακούλες σκουπιδιών ή πετσέτες ώστε να μην μπαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ φως. Για τις επόμενες 4 ημέρες μην πειράξετε καθόλου το ενυδρείο (μην ταΐσετε τα ψάρια, μην ανοίξετε το καπάκι ώστε να μπει φως, και μην βγάλετε τις σακούλες για να δείτε αν έφυγαν τα φύκη). Την πέμπτη μέρα ανοίξτε τα φώτα, κάντε μια αλλαγή νερού ~50%, ταΐστε λίγο τα ψάρια σας και ξεκινήστε πάλι την παροχή CO2 που μπορεί να έχετε.
  • Με τη χρήση διατομικού φίλτρου. Το συγκεκριμένο φίλτρο μπορεί να δεσμεύσει τα αιωρούμενα σωματίδια αυτού του είδους φύκους. Πρέπει να ελέγχεται η ροή του συχνά και να καθαρίζεται ώστε να μην στομώσει. Με τη χρήση του διατομικού φίλτρου αυτό το είδος φύκους απομακρύνεται από το ενυδρείο μέσα σε διάστημα μερικών ωρών.
  • Με τη χρήση λάμπας UV. Η λάμπα UV μπορεί να σκοτώσει τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία θα κατακαθίσουν στον πυθμένα του ενυδρείου και θα πρέπει να αφαιρεθούν χειροκίνητα με τη χρήση κάποιας σκούπας για το υπόστρωμα. Το μειονέκτημα της χρήσης λάμπας UV σε φυτεμένα ενυδρεία είναι πως μπορεί να καταλύσει και έτσι να καταστήσει άχρηστα κάποια θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά όπως ο σίδηρος.
  • Προσθέτοντας ζωντανές δάφνιες εφόσον δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο τα οποία θα τις φάνε ως τροφή.
  • Με τη χρήση χημικών φυκοκτόνων τα οποία όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα ψάρια (εφόσον υπάρχουν στο ενυδρείο).
  • Με τη χρήση φυτών γρήγορης ανάπτυξης.

Κυανοβακτήριο Blue green algae (BGA)

Μια ιδιαίτερη ομάδα φυκών είναι τα προκαρυωτικά κυανοφύκη που σήμερα ταξινομούνται στα φωτοσυνθετικά βακτήρια και ονομάζονται Κυανοβακτήρια. Έχουν χρώμα σκούρο πράσινο-μπλε (εξ ου και το όνομά τους) και είναι γλοιώδη στην αφή. Καλύπτουν συνήθως περιοχές με ελάχιστη κυκλοφορία νερού και παρουσιάζονται σε επιφάνειες του υποστρώματος, στα διάφορα ντεκόρ του ενυδρείου καθώς και στα φύλλα των φυτών με τη μορφή πέπλου. Το φύκος αυτό έχει άσχημη μυρωδιά η οποία αναδύεται από την επιφάνεια του νερού του ενυδρείου και είναι τοξική για τα φυκοφάγα ψάρια. Γι’ αυτό και τα φυκοφάγα ψάρια δεν το πλησιάζουν καν. Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση του κυανοβακτηριδίου BGA είναι η κακή ποιότητα νερού, η μικρή κυκλοφορία του νερού, ο υψηλός φωτισμός με παράλληλη ανισορροπία νιτρικών/φωσφορικών, όπου υπάρχει έλλειψη νιτρικών και περίσσεια φωσφορικών. Υπάρχουν αναφορές όπου ακόμα και με φυσιολογικό φωτισμό και με ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων νιτρικών (15-20 mg/lt) το κυανοβακτήριο παρουσιάζεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που οφείλονται για την εμφάνισή του, όπως τα υψηλά επίπεδα οργανικών συστατικών και η έλλειψη οξυγόνου στο νερό.

Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου φύκους μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Πλήρης συσκότιση του ενυδρείου για 3-4 ημέρες. Αφαιρέστε με το χέρι ή με κάποια σκούπα υποστρώματος όσο περισσότερο από το κυανοβακτήριο μπορείτε. Κάντε μια αλλαγή της τάξης του 50% και κλείστε τα φώτα. Σκεπάστε το ενυδρείο με μαύρες σακούλες σκουπιδιών ώστε να μην μπαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ φως και αφήστε το έτσι για 3-4 ημέρες. Μετά την πάροδο των 3-4 ημερών βγάλτε τις σακούλες, ανάψτε τα φώτα και μαζέψτε όση νεκρή BGA μπορείτε. Κάντε αλλαγή νερού της τάξης του 50% και εξασφαλίστε την παρουσία θρεπτικών συστατικών για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Τα νιτρικά θα πρέπει να είναι σε επίπεδα 15-20 mg/lt. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσετε καλή κυκλοφορία νερού στα σημεία που υπήρχε BGA μιας και η BGA συχνά εμφανίζεται σε σημεία όπου το νερό παραμένει στάσιμο (χωρίς καλή κυκλοφορία).
  • Ρυθμίζοντας ώστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία νερού στα σημεία όπου έχει εμφανιστεί BGA.
  • Με την προσθήκη νιτρικών (με τη μορφή KNO3) ώστε να υπάρχει συγκέντρωση περίπου 15-20 mg/lt.
  • Με τη χρήση οξυζενέ τοπικά στα μέρη που υπάρχει BGA.
  • Με τη χρήση ερυθρομυκίνης (αντιβίωση).
  • Έχει αναφερθεί η καταπολέμηση του κυανοβακτήριου μέσω των αλληλοχημικών ορισμένων φυτών, όπως ceratophyllum, hydrilla, myriophyllum.

Μαύρα τριχοειδή φύκη (Black Beard Algae ή Βlack Brush Algae – BBA)

Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές φύκους. Εμφανίζεται στην αρχή με τη μορφή μικρών τουφών χρώματος μαύρου ή σκούρου καφέ, οι οποίες όμως μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται με σπόρους γρήγορα σε ένα ενυδρείο. Συνήθως τα βλέπουμε να αναπτύσσονται πάνω στα ξύλα που μπορεί να έχουμε στο ενυδρείο μας, στις γωνίες των τζαμιών, στο υπόστρωμα, στις άκρες των φύλλων των φυτών, στις εξόδους των φίλτρων και στα διάφορα ντεκόρ. Η αιτία εμφάνισης του φύκους αυτού δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη. Συνήθως παρουσιάζεται σε ενυδρεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών. Λόγοι που εντείνουν στην ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό του φύκους είναι ο ελλιπής καθαρισμός του υποστρώματος, η μεγάλη συγκέντρωση οργανικών στο υπόστρωμα, οι αραιές αλλαγές νερού καθώς και η μικρή συγκέντρωση CO2 στη στήλη του νερού του ενυδρείου.

Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου φύκους μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κόψιμο των φύλλων των φυτών που έχουν καλυφθεί πλήρως από το φύκος, ξύσιμο του φύκους από τα ξύλα και καθαρισμός των εξαρτημάτων που έχει ριζώσει πάνω τους φύκος σε διάλυμα χλωρίνης εφόσον είναι εφικτό.
  • Προσθήκη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων για τα φυτά στις σωστές συγκεντρώσεις με παράλληλη παροχή CO2. Ο τρόπος αυτός δεν καταπολεμά άμεσα την ΒΒΑ, αλλά βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν γρήγορα ώστε να διώξουν από πάνω τους το προσκολλημένο φύκος.
  • Καθάρισμα του υποστρώματος στα σημεία που έχει “φυτρώσει” η ΒΒΑ.
  • Ψέκασμα των προσβεβλημένων φύλλων τοπικά με οξυζενέ μέχρι να καεί/μαραθεί η ΒΒΑ.
  • Έχει αναφερθεί πως η υπερδοσολογία (2-3x)του σκευάσματος Seachem Flourish Excel για μια περίοδο έως 10 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου φύκους. Παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η υπερδοσολογία του συγκεκριμένου σκευάσματος το οποίο περιέχει polycycloglutaracetal μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θανάτους στα ψάρια. Ένα καλό link που έχει συζητηθεί εκτενώς αυτή η μέθοδος μπορείτε να βρείτε στο site του Aquatic Plant Central.
  • Έχει παρατηρηθεί πως τα ψάρια Siamese Algae Eaters (SAE) σε μικρή ηλικία τρώνε τον συγκεκριμένο τύπο φύκους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η παντελής απομάκρυνση του συγκεκριμένου φύκους είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να συμβεί εφόσον παρουσιαστεί σε ένα ενυδρείο.

Καφέ/διάτομα φύκη

Πρόκειται για το πιο κοινό και εύκολο στην αντιμετώπιση φύκος που παρουσιάζεται στα ενυδρεία μας. Υπάρχει περίπτωση να μην εμφανιστεί και ποτέ σε ένα ενυδρείο. Συνήθως παρατηρείται πάνω στα τζάμια του ενυδρείου, στα φύλλα των φυτών και στα ντεκόρ που έχουμε στο ενυδρείο. Είναι αβλαβές και μπορούμε να το απομακρύνουμε καθαρίζοντας τα τζάμια του ενυδρείου με κάποιο μαλακό πανί καθώς και τα φύλλα των φυτών ή το ντεκόρ. Επίσης ψάρια που απομακρύνουν το συγκεκριμένο φύκος είναι τα γατόψαρα της οικογένειας ancistrus, και της οικογένειας των οτόκυκλων όπως τα Otocinclus affinis, Otocinclus arnoldi κ.α. Συνήθως συναντάται στο ξεκίνημα νέων ενυδρείων και σε ενυδρεία με σκληρό νερό ή με ελλιπή φωτισμό.

Πράσινα τριχοειδή φύκη

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη φυκών που μπορεί να συναντήσουμε σε ένα ενυδρείο. Άλλες κοινές ονομασίες που μπορεί να τα συναντήσουμε είναι “hair algae“, “thread algae“, “blanketweed” κ.α. Το φύκος αυτό συναντάται με τη μορφή τριχών/μαλλιών οι οποίες μεγαλώνουν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια (φύλλα φυτών, τζάμια ενυδρείου, ντεκόρ), συνήθως σε περιοχές κοντά στην επιφάνεια και συχνά σε περιοχές όπου υπάρχει κυκλοφορία νερού. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές για την εξάπλωση του φύκους, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του ενυδρείου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις φυκών, έτσι κι εδώ η εμφάνιση και ανάπτυξή του συχνά συμβαίνει λόγω δυνατού φωτισμού, απευθείας πτώσης των ηλιακών ακτίνων στα τζάμια του ενυδρείου καθώς και περίσσειας οργανικών συστατικών στο νερό. Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών και η παρουσία μόνο αργής ανάπτυξης φυτών (όπως της οικογένειας της Anubias) μπορεί να προκαλέσουν έξαρση του συγκεκριμένου φύκους στο ενυδρείο. Οι τρόποι καταπολέμησης του φύκους αυτού είναι με απομάκρυνση όσου περισσότερου μπορείτε και με καλό καθάρισμα του υποστρώματος ώστε να φύγουν τα περιττά οργανικά συστατικά. Παράλληλα προσωρινή μείωση του φωτισμού θα βοηθήσει στην αποφυγή ανάπτυξής του. Επίσης, υπάρχουν χημικά σκευάσματα που καταπολεμούν το φύκος αυτό, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τόσο των ψαριών όσο και των υπολοίπων φυτών.

Πράσινα spot φύκη

Τα πράσινα spot φύκη εμφανίζονται πάνω στα τζάμια του ενυδρείου και σε φύλλα φυτών όπως αυτών της οικογένειας Anubias, Echinodorus κ.α. Είναι στρογγυλά και προσκολλούνται δυνατά πάνω στα φύλλα με αποτέλεσμα η προσπάθεια απόξεσής τους από τα φύλλα να προκαλέσει γδάρσιμο του ιστού των φύλλων. Συνήθως η παρουσία του φύκους συναντάται σε περιοχές υψηλού φωτισμού και όταν υπάρχει έλλειψη φωσφορικών και CO2 στη στήλη του νερού του ενυδρείου. Επειδή είναι δύσκολο να καθαριστεί πάνω από τα φύλλα των φυτών χωρίς να τραυματίσουμε τον ιστό τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψάρια που τρώνε το συγκεκριμένο είδος φύκους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα Rubbernose Pleco καθώς και τα σαλιγκάρια Neritina natalensis (Zebra snail). Η απομάκρυνσή του από τα τζάμια του ενυδρείου μπορεί να γίνει με τη χρήση κάποιου ξυραφιού. Επίσης, αν η συγκέντρωση των φωσφορικών είναι χαμηλή φροντίστε ώστε να την ανεβάσετε με τη χρήση κάποιου σκευάσματος γύρω στα 0.5-1.0 mg/lt.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της ΕΛ.Φ.Ε. Δόκτορα Χρήστο Κατσαρό για τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις του στο άρθρο αυτό.

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα Φύκη μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας (ΕΛ.Φ.Ε.) (www.phycology.gr), ή και να κατεβάσουν το παρακάτω pdf της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας “Γνωρίζοντας τα Φύκη“.

Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία (©opyright) των κατόχων τους

Βιβλιογραφία
– Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε.) (www.phycology.gr)
– Aquarium plants by Steve Hampton (www.aquariaplants.com)
– Encyclopedia of Aquarium Plants by Peter Hiscock

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply