Επιλογή ενυδρείου & χώρου τοποθέτησης

Η επιλογή του ενυδρείου που θα στήσουμε εξαρτάται από μία πληθώρα παραμέτρων. Βασικότερη από αυτές είναι το είδος και η ποσότητα των ψαριών που θέλουμε να φιλοξενήσουμε στο ενυδρείο μας. Ανάλογα με το τελικό μέγεθος των ψαριών μας θα πρέπει να γίνει και η σωστή επιλογή του ενυδρείου, ώστε τα ψάρια να μην έχουν πρόβλημα στην πορεία.

Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες πολύ σημαντικοί για την επιλογή του ενυδρείου όπως η τοποθεσία που θα το βάλουμε στο δωμάτιο, άρα και ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει, καθώς επίσης και ο οικονομικός παράγοντας.

Είναι καλό αν μας δίνεται η οικονομική δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ ενός μικρού και ενός μεγάλου ενυδρείου, να προσανατολιστούμε προς το μεγάλο. Αυτό, γιατί όσο πιο μεγάλο είναι ένα ενυδρείο τόσο λιγότερη φροντίδα θέλει και τόσο πιο δύσκολα μεταβάλλονται οι συνθήκες του νερού που ζουν τα ψάρια μας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή των διαστάσεων αφού κακός σχεδιασμός μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στη συντήρηση του ενυδρείου, αλλά και την οξυγόνωση του νερού. Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να καθαρίσετε ένα ενυδρείο πολύ ψηλό (πάνω από 80 cm ύψος) ή με πλάτος μικρότερο των 20 cm , όπου στην πρώτη περίπτωση δεν θα φτάνατε να κάνετε τις όποιες εργασίες συντήρησης απαιτούνταν, ενώ στη δεύτερη δεν θα χωρούσε σχεδόν ούτε το χέρι σας.

Ο χώρος που θα τοποθετηθεί το ενυδρείο δεν πρέπει να βρίσκεται δίπλα σε κάποιο καλοριφέρ ή άλλο θερμαντικό σώμα, αφού οι αλλαγές θερμοκρασίας κατά την λειτουργία των παραπάνω μπορεί να προκαλέσει από stress στα ψάρια μέχρι και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας πολλών βαθμών.

Επίσης δεν πρέπει το ενυδρείο να τοποθετηθεί σε σημείο όπου να το χτυπάει άμεσα το ηλιακό φως. Αυτό, μπορεί να επηρεάσει κατά πρώτον τη θερμοκρασία και κατά δεύτερο να βοηθήσει στην ανάπτυξη φυκών.

Τέλος, θα ήταν λάθος να παραλείψουμε τη σοβαρότητα της επιλογής του επίπλου πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το ενυδρείο. Το έπιπλο θα πρέπει να είναι στιβαρής κατασκευής, να είναι εντελώς επίπεδο και να είμαστε σίγουροι ότι αντέχει το βάρος του ενυδρείου. Έναν απλό υπολογισμό του βάρους του ενυδρείου μπορούμε να κάνουμε αν σκεφτούμε ότι ένα λίτρο νερού ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Έτσι, υπολογίζουμε τον όγκο του ενυδρείου, πολλαπλασιάζοντας το μήκος επί το πλάτος επί το ύψος (σε εκατοστά) και διαιρώντας διά 1000. π.χ. αν το ενυδρείο μας είναι 1 μέτρο μήκος, 40 εκατοστά πλάτος και 60 εκατοστά ύψος, τότε ο όγκος του είναι 100*60*40=240000/1000=240 λίτρα. Δηλαδή μόνο το νερό που θα περιέχει το ενυδρείο αυτό θα είναι περίπου 240 κιλά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το βάρος των τζαμιών, του υποστρώματος (χαλίκι, άμμος) και των λοιπών διακοσμητικών (βράχοι, ξύλα, πλαστικά) που θα μπουν στο ενυδρείο μας. Άρα όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο ενυδρείο θα ζυγίζει τουλάχιστον 300 κιλά, οπότε και η βάση μας πρέπει να μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος.

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply