Duisburg 2008 - Γερμανία

Μετά από 2 χρόνια ζήλειας που δεν είχα καταφέρει να παραβρεθώ στην έκθεση του Duisburg το 2006, ήρθε φέτος η στιγμή όπου τελικά τα κατάφερα! Οι εντυπώσεις από την έκθεση και τη διοργάνωση ποικίλες, οι γνωριμίες και οι άνθρωποι που συνάντησα ήταν αυτό που πραγματικά άξιζε αφού η καλή παρέα είναι το παν όπου κι αν πας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Φτάσαμε στο Duisburg στις 30 Σεπτέμβρη το μεσημέρι και ευθύς αμέσως αφού αφήσαμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο ξεκινήσαμε για την έκθεση. Η έκθεση δεν είχε ακόμα ανοίξει για το κοινό, αλλά πήγαμε για να βάλουμε τα ψάρια που είχε φέρει ο φίλος μου ο Νιντάλ για το διαγωνισμό στα ενυδρεία τους και να δούμε τον πολύ καλό μας φίλο Heiko Bleher. Αφού τοποθετήσαμε τα ψάρια στα ενυδρεία τους μετά από ένα πολύωρο και δύσκολο γι αυτά ταξίδι, κάτσαμε στο περίπτερο του Heiko να τον βοηθήσουμε στο στήσιμο και να τον δούμε. Χάρηκε πολύ που μας είδε και μας ενημέρωσε για την άτυχη περιπέτεια που είχε πριν από λίγες εβδομάδες στο Manaus της Βραζιλίας. Έχοντας διαβάσει από τα διάφορα site τι είχε συμβεί και μετά από τη διήγηση του ίδιου του Heiko μπόρεσε ο καθένας μας να βγάλει τα προσωπικά του συμπεράσματα για την άδικη αυτή πραγματικά σύλληψη και κράτηση του Heiko και της συντρόφου του στις φυλακές του Manaus. Ευτυχώς όλα είχαν αίσιο τέλος στην περιπέτειά του αυτή, αν εξαιρέσει κανείς τη δέσμευση όλων των προσωπικών τους αντικειμένων, όπως διάφορα επιστημονικά όργανα, φωτογραφικό εξοπλισμό, προσωπικά αντικείμενα κ.α.

Οι εκθέτες είχαν αρχίσει να ετοιμάζουν τους χώρους τους στην έκθεση από το πρωί και έτσι εμείς βρεθήκαμε σε έναν εκθεσιακό χώρο όπου πραγματικά γινόταν χαμός! Μπορέσαμε έτσι να δούμε από την αρχή το στήσιμο της έκθεσης. Χορηγός της μεγάλης αυτής διοργάνωσης ήταν το μεγαλύτερο ενυδρειακό κατάστημα στον κόσμο (βάση του βιβλίου Guinness) Zoo Zajac.

Στο περίπτερο του Heiko Bleher παρακολουθήσαμε το στήσιμο των τεσσάρων βιοτοπικών ενυδρείων του και πήραμε πολλές πληροφορίες για τους βιοτόπους που χρειάζονται τα ψάρια που θα φιλοξενούσε σε αυτά τα ενυδρεία. Εγώ βοήθησα όσο μπορούσα πλένοντας την άμμο για τα ενυδρεία. Τόση άμμο δεν έχω ξαναπλύνει ποτέ στη ζωή μου!!! Περισσότερες φωτογραφίες από τα βιοτοπικά αυτά ενυδρεία θα βρείτε παρακάτω. Η επίσκεψή μας στην έκθεση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα προετοιμασίας καθώς ασχοληθήκαμε με διάφορα πράγματα και γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Duisburg της Γερμανίας σε έναν πολυχώρο όπου παλιά ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κάρβουνου (κάτι σαν το Γκάζι της Αθήνας αλλά πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος).

Βασικό θέμα της έκθεσης είναι οι δίσκοι καθώς και ο διαγωνισμός των καλύτερων άγριων δίσκων αλλά και εκτροφής από διάφορους εκτροφείς στον κόσμο που φέρνουν τα ψάρια τους να διαγωνιστούν. Στην έκθεση υπήρχαν αρκετά περίπτερα μεγάλων εταιρειών όπως της Eheim, Sera, Tropical, Dennerle, αλλά και διάφορα περίπτερα εκτροφέων που είχαν δίσκους προς πώληση. Γενικά οι τιμές της έκθεσης στα διάφορα προϊόντα ήταν καλές δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς από εμάς να γεμίσουμε την βαλίτσα μας την τελευταία μέρα της έκθεσης. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε τις πολύ καλές τιμές της εταιρείας τροφών Tropical όπου για το μεγάλο κουτί μιας τροφής που στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 85 ευρώ, στην έκθεση κόστιζε 35! Εκτός από ψάρια και προϊόντα υπήρχαν και περίπτερα που πουλούσαν φυτά των οποίων οι τιμές ήταν καλές για το μέγεθος των φυτών που πουλούσαν.

Πανοραμικές φωτογραφίες από το χώρο της έκθεσης (2-5 Οκτωβρίου)

Φωτογραφίες από διάφορα περίπτερα στην έκθεση (2-5 Οκτωβρίου)

Φωτογραφίες από ενυδρεία με δίσκους

Από τα πιο ωραία ζευγάρια δίσκων προς πώληση

Φωτογραφίες από ενυδρείο με ζευγάρι δίσκων και τα μικρά τους

Το μεγαλύτερο ενυδρείο της έκθεσης ήταν ένα υδατοστεγές container που είχε αφρικάνες!!!

Ίσως το πιο εντυπωσιακό ενυδρείο της έκθεσης με δίσκους

Σίγουρα το πιο πολυπληθές ενυδρείο με καρδινάλιους (~2000 ψάρια)

Ένα από τα περίπτερα που τράβηξε την προσοχή πολλών επισκεπτών ήταν το περίπτερο του Heiko Bleher. Σε αυτό υπήρχαν τέσσερα βιοτοπικά ενυδρεία στημένα από τον ίδιο τον Heiko Bleher. Το καταπληκτικό στα ενυδρεία αυτά ήταν το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκαν τα ψάρια στο περιβάλλον του ενυδρείου το οποίο ήταν όπως στη φύση. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των ψαριών αλλά και το όλο στήσιμο των ενυδρείων από την αρχή θα σας παρότρυνα να φτιάξετε κάποιο από αυτά. Απλά ήταν και τα τέσσερα υπέροχα.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες φωτογραφίες από τα βιοτοπικά αυτά ενυδρεία καθώς και τα ψάρια που φιλοξενούσαν.

Βιοτοπικό ενυδρείο από τη νήσο Aru. Τα μόνα ψάρια που υπήρχαν σε αυτό ήταν κάποια Melanotaenia boesemani, καθώς
και ένα είδος που ο Heiko Bleher ανακάλυψε το 2007 με χρώμα neon-μπλε, τα Melanotaenia sp.2 (Aru II).

Βιοτοπικό ενυδρείο από το Rio Minerua της Αμαζονίας στη Βραζιλία. Στο ενυδρείο αυτό υπήρχαν μερικά αγγελόψαρα από το σύστημα ποταμών Essequibo στην Guyana
καθώς και δύο άγριοι πράσινοι δίσκοι (Green Discus) από την περιοχή του Rio Minerua.

Βιοτοπικό ενυδρείο από Rio Araca της Αμαζονίας. Στο ενυδρείο υπήρχαν δύο είδη από απιστόγραμμα του οικοσυστήματος καθώς και ψάρια Hyphessobrycon serpae (με τα άσπρα πτερύγια) και Hyphessobrycon sp. από το Igarape Sauvaudaua.

Βιοτοπικό ενυδρείο από το Myanmar. Στο ενυδρείο υπήρχαν Channa pulchra καθώς και άλλα βιοτοπικά είδη από loaches.
O βιότοπος αποτελείται από τρεχούμενα νερά, πέτρες λάβας, λεπτόκοκκη άμμο και ψιλό χαλίκι

Η έκθεση όμως περιλάμβανε και τον διαγωνισμό δίσκων. Ένας διαγωνισμός που δυστυχώς κατά πολλούς ήταν το μεγάλο μειονέκτημα της έκθεσης.

Οι κατηγορίες που μπορούσε να διαγωνιστεί κανείς ήταν οι εξής:

 • Heckel (wild)
 • Brown (wild)
 • Brown (wild)
 • Blue (wild)
 • Green (wild)
 • Striped Turquoise
 • Solid Turquoise
 • Red
 • Red Turquoise
 • Open Class Full Colour
 • Open Class Red Solid
 • Pigeon Blood
 • Red Spotted

Ένα από τα μειονεκτήματα του διαγωνισμού ήταν πως υπήρχαν λάθη από τους κριτές στο διαχωρισμό των δίσκων όσον αφορά τις κατηγορίες που έπαιρναν μέρος. Ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο το οποίο αφορούσε και την υγεία των ψαριών ήταν πως όλα τα ενυδρεία που μπήκαν μέσα τα διαγωνιζόμενα ψάρια ήταν άστρωτα. Και λέγοντας άστρωτα εννοώ πως τα φίλτρα είχαν εγκατασταθεί μία ημέρα πριν, σαν βιολογικό υλικό είχε τοποθετηθεί μόνο σφουγγάρι το οποίο ήταν καινούργιο χωρίς βακτήρια και το pH σε όλα τα ενυδρεία ήταν στο 7-7.2. Το αποτέλεσμα ήταν πως τα ενυδρεία σήκωσαν αμμωνία μέσα σε μια ημέρα και μετά τη δεύτερη μέρα άρχισαν να διακρίνονται καψίματα από αμμωνία στα πτερύγια των περισσοτέρων ψαριών. Επίσης, η τιμή του pH ήταν απαγορευτική για τα άγρια ψάρια που διαγωνίζονταν τα οποία δεν προσαρμόστηκαν, γεγονός που φαινόταν τόσο και στα χρώματά τους όσο και στη συμπεριφορά τους. Επίσης, η κρίση των ψαριών έγινε μόλις μία ημέρα μετά την προσαρμογή τους στα ενυδρεία και πριν ανοίξει η έκθεση (στις 30 Σεπτεμβρίου), ενώ οι νικητές ανακοινώθηκαν την τελευταία μέρα της έκθεσης Κυριακή 5 Οκτωβρίου και όχι το Σάββατο όπως είχε γίνει το 2006. Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να είναι σαφώς λιγότερος από τις υπόλοιπες μέρες και εμείς να χάσουμε την απονομή των επάθλων αφού Κυριακή μεσημέρι πετούσαμε για Ελλάδα.

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από ψάρια που διαγωνίστηκαν, καθώς και τα έπαθλα των νικητών.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω αυτήν την παρουσίαση επαναλαμβάνοντας κάτι που είπα και στην αρχή. Η καλή παρέα είναι αυτή που αξίζει πάνω απ’ όλα!!!

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply