Παρουσίαση μουσείου φυσικής ιστορίας στο Dusseldorf της Γερμανίας

Πέρισυ τον Οκτώβριο βρεθήκα στο Duisburg της Γερμανίας προκειμένου να παρακολουθήσω την έκθεση/διαγωνισμό δίσκων που γίνεται κάθε δύο έτη στην πόλη αυτή. Με την ευκαιρία του ταξιδιού αυτού δεν παρέλειψα να επισκεφθώ και ένα από τα ομορφότερα δημόσια ενυδρεία και παράλληλα μουσείο φυσικής ιστορίας λίγο έξω από το Dusseldorf, το Aquazoo.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι η τοποθεσία που είναι κατασκευασμένο το οίκημα. Σε ένα απέραντο καταπράσινο πάρκο όπου μια οικογένεια μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψη στο ενυδρείο και με άλλες δραστηριότητες όπως πικνίκ, βόλτα στο πάρκο κ.α., ενώ το τρένο σε αφήνει μόλις 100 μέτρα από την είσοδο του Aquazoo κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση εύκολη για όλους.

Το Aquazoo ήταν πολύ μεγάλο σε έκταση και για να μπορέσω να δω όλα τα εκθέματα χρειάστηκα περίπου 3 ώρες. Οι αίθουσες που είχε χωρίζονταν σε αυτές των ενυδρείων και του υγρού στοιχείου, σε αυτές με τα paludarium, σε αυτές με τα ερπετά και τις αράχνες και σε αυτές με τα ακάρια, τα ορθόπτερα (όπως π.χ. οι ακρίδες) και τα κοινώς ονομαζόμενα bugs. Επίσης υπήρχαν αίθουσες με σκελετούς και απολιθώματα από ζώα τόσο της σύγχρονης εποχής όσο και της παλαιολιθικής περιόδου. Υπήρχαν μεγάλοι χώροι που στέγαζαν συγκεκριμένα είδη πανίδας της περιοχής οι οποίοι ήταν έτσι διαμορφωμένοι ώστε να θυμίζουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων. Φωτογραφίες από όλα αυτά θα δείτε στη συνέχεια…

Μπαίνοντας κανείς στον κυρίως χώρο του μουσείου/ενυδρείου υπάρχει μια πολύ μεγάλη αίθουσα όπου στο κέντρο της δεσπόζει ο σκέλετος μιας φάλαινας και μιας φώκιας, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι που φιλοξενούνται πιγκουΐνοι και φώκιες, πλάσματα πολύ παιχνιδιάρικα και πανέξυπνα.

Φεύγοντας από αυτήν την αίθουσα και προχωρώντας στην επόμενη ξεκινούσε η ξενάγηση στο χώρο των ενυδρείων και του υγρού στοιχείου. Οργανισμοί και όντα από άλλες εποχές σε έκαναν να κοιτάζεις με δέος τα δημιουργήματα της φύσης στο πέρασμα των χρόνων και να απορείς πως έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα μετά την πάροδο τόσων εκατομυρίων ετών. Όλος ο κύκλος της ζωής και η μετάβαση από τα αμφίβια όντα στα πτηνά ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της παρουσίασης των εκθεμάτων του μουσείου.

Κουκούλια μέσα στα οποία επωάζονται τα ψάρια της οικογένειας των καρχαριοειδών που φαίνονται παραπάνω

Ανεμώνες, κοράλια, οστρακόδερμα, μαλάκια και περίεργα ψάρια κυριαρχούσαν στις επόμενες αίθουσες πηγαίνοντας τον επισκέπτη αρκετά χρόνια πίσω…

Στην επόμενη αίθουσα υπήρχε ένα ημικυκλικό reef ενυδρείο που ήταν από τα πιο περιποιημένα που έχω δει ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του πως πρόκειται για ένα ενυδρείο μουσείου που η φροντίδα του είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για το όνειρο κάθε χομπίστα που θέλει να κάνει ένα “reefάκι”…

Στην επόμενη αίθουσα μπορούσε κανείς να δει μικρότερα θαλασσινά ενυδρεία με διάφορα είδη…

Οι καρχαρίες της επόμενης αίθουσας σε ένα τεράστιο κυλινδρικό ενυδρείο που η επιφάνειά του έφτανε μέχρι την οροφή του κτηρίου σε έκαναν να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και να χαζεύεις τη συμπεριφορά των ζώων αυτών με τις ώρες. Για μεγάλη μου τύχη την ώρα που έφτασα στην αίθουσα αυτή άρχισαν να ταΐζουν τους καρχαρίες με κομμάτια από καλαμάρια. Το θέαμα ήταν καταπληκτικό και σας αποτέλεσμα του ταΐσματος ήταν να εμφανιστούν και οι 3 τεράστιες σμέρνες που υπήρχαν κρυμμένες μέσα στους βράχους δημιουργώντας μερικές φορές αψιμαχίες με τους καρχαρίες για το ποιος θα προλάβει την τροφή που έπεφτε.

Τελειώνοντας την ξενάγηση στο χώρο των θαλασσινών ενυδρείων και των ζώων που φιλοξενούσαν, σειρά είχε η μαγεία του γλυκού νερού με τα ψάρια και τα φυτά του. Πολλά από τα ενυδρεία αυτά ήταν στην πραγματικότητα μεγάλα paludarium που φιλοξενούσαν τόσο τα ψάρια όσο και την χλωρίδα που υπάρχει στο βιότοπο αυτό.

Η τελευταία αίθουσα φύλαγε μια μεγάλη έκπληξη για τους λάτρεις των φυτεμένων ενυδρείων γλυκού νερού. Ένα ημικυκλικό ενυδρείο ίδιο με αυτό που υπήρε στο reef νωρίτερα μόνο που αυτή τη φορά αντί για κοράλια είχε φυτά γλυκού νερού.

Φεύγοντας από αυτή τη τελευταία αίθουσα με τα φυτά και τα ψάρια που φιλοξενούσε στο ενυδρείο της, σειρά είχε ένα άλλο κομμάτι του μουσείου φυσικής ιστορίας, στο οποίο δεν υπήρχαν ψάρια αλλά αράχνες, δηλητηριώδη φίδια, σαύρες, βατράχια, γρύλλοι, ακρίδες και αρκετά περίεργα bugs.

Πολύ ενδιαφέρον είχε επίσης η αίθουσα με τα απολιθώματα διαφόρων ζώων και ψαριών…

…καθώς κι ένας πίνακας με διάφορα είδη βατράχων της περιοχής.

Το μουσείο τελείωνε με ένα κομμάτι αρκετά μεγάλο σε έκταση, το οποίο περιελάμβανε μεγάλα γυάλινα κλουβιά διαμορφωμένα ως βιότοποι για διάφορα είδη ζώων που υπάρχαν στην Γερμανία…

…καθώς και μερικές μακέτες εγκάρσιων τομών του εδάφους όπου υπήρχαν αναπαραστάσεις των διαφόρων ειδών ζωής που ζούσαν σε αυτό.

 

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος προς το Dusseldorf θυμηθείτε να επισκεφθείτε το μουσείο φυσικής ιστορίας/δημόσιο ενυδρείο Aquazoo. Και μετά κάντε μια βόλτα στο πάρκο του…
Θα είναι μια από τις ομορφότερες εκδρομές που έχετε κάνει!!!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του:
https://www.duesseldorf.de/aquazoo/

Αν σας άρεσε, μοιραστείτε το!

Leave a Reply